În învăţământul medical se vor utiliza tehnologii cost-eficiente
Învăţământul medical şi farmaceutic va fi reformat prin centrarea curriculei pe
elev, student şi rezident. Programul, aprobat recent de Guvern, va fi realizat în două etape: 2011-2015 şi 2016-2020, cu evaluarea acestuia la mijloc de termen, transmite Info-Prim Neo.
Programul prevede îmbunătăţirea continuă a proceselor de admitere în instituţiile de profil şi sporirea cerinţelor faţă de instruire şi evaluarea competenţelor, implementarea formelor moderne de învăţământ cu utilizarea tehnologiilor cost-eficiente, promovarea cercetării ştiinţifice şi alinierea instruirii postuniversitare pe specializări la exigenţele europene etc.
Potrivit oficialilor Ministerului Sănătăţii, în procesul de instruire la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi la colegiile de medicină din ţară se aplică diverse metode interactive de predare, analiza cazurilor clinice la patul pacientului, programe virtuale şi de instruire la distanţă. Dar curricula existentă este racordată doar parţial la programele de studii europene.
În 2010 la Universitatea „Nicolae Testemiţanu” îşi fac studiile 5500 de studenţi din Republica Moldova şi din alte 30 de ţări ale lumii, iar la colegiile de medicină – 4500 de elevi.