În ianuarie, gazul procurat de la Gazprom va costa 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi

În luna ianuarie, SA „Moldovagaz” va procura de la compania rusească „Gazprom” gaze naturale la un preț de 1230 de dolari pentru o mie de metri cubi. Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban, transmite IPN.

Vadim Ceban precizează că, potrivit formulei de calculare a prețului, valoarea finală va fi determinată după data de 10 ianuarie. Întregul volum de gaze achiziționat de la furnizorul rus va fi livrat companiei „Tiraspoltransgaz” din regiunea transnistreană, inclusiv pentru producerea energiei electrice și pentru malul drept al Nistrului.

Politologul Dionis Cenușă precizează că, în timp ce în Europa prețul gazului a scăzut sub 1 000 de euro pentru o mie de metri cubi, Moldova plătește 1 230 de dolari pentru gazul rusesc în ianuarie 2023. „Trebuie de reținut faptul că toate gazele primite din Rusia (3,5 milioane de metri cubi pe zi) sunt direcționate spre Transnistria pentru a obține energie electrică mai ieftină (73 MWh) în schimb, formând noi datorii ale regiunii transnistrene (care deja depășesc 7 miliarde de dolari)”, precizează Dionis Cenușă.

În luna decembrie, prețul pentru o mie de metri cubi de gaze a fost de 785 de dolari.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.