Conducerea Găgăuziei va organiza un şir de solemnităţi, prilejuite de aniversarea ordinară a formării Republicii Găgăuze, care a fost proclamată pe 19 august 1990. După cum i-au comunicat reporterului Agenţiei IPN la serviciul de presă al Comitetului Executiv al autonomiei, duminică, 18 august, manifestaţii de sărbătoare se vor desfăşura în raioanele Găgăuziei, iar în ziua următoare, la Comrat, va avea loc principala solemnitate şi concertul festiv.
Printre activităţile care se preconizează să se desfăşoare în localităţile regiunii sunt competiţii sportive, întâlniri cu participanţii la constituirea Găgăuziei, expoziţii de carte şi serbări populare în pieţele centrale. Pentru a participa la concertul festiv de luni, la concertul solemn din capitala autonomiei a fost invitată conducerea Moldovei, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Chişinău, activişti ai vieţii publice şi politici din ţară.
Printr-o hotărâre a Adunării Populare a Găgăuziei din anul 2000, ziua de 19 august a fost declarată sărbătoare oficială pe teritoriul autonomiei, precum şi zi de odihnă.
Pe 19 august 1990, Congresul I al deputaţilor poporului din localităţile de sud ale R.S.S. Moldoveneşti cu populaţie preponderent găgăuză a adoptat „Declaraţia cu privire la libertatea şi independenţa poporului găgăuz faţă de Republica Moldova”, care proclama crearea Republicii Găgăuze în componenţa U.R.S.S. Peste două zile, la 21 august, Prezidiul Sovietului Suprem al R.S.S. Moldoveneşti a convocat o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia a recunoscut hotărârea cu privire la crearea autoproclamatei republici ca fiind ilegală, iar însuşi congresul deputaţilor – anticonstituţional. În scopul curmării acţiunilor, care erau interpretate de către autorităţile de la Chişinău ca fiind separatiste, detaşamente ale poliţiei moldoveneşti susţinute de către voluntari s-au deplasat spre Găgăuzia. În localităţile Găgăuziei a început mobilizarea. În scopul desfăşurării acţiunilor de confruntare, s-au alăturat şi voluntari din Transnistria. În rezultatul introducerii pe teritoriul Găgăuziei a trupelor unităţii din Bolgrad a Armatei Sovietice, s-a reuşit evitarea unor mari vărsări de sânge. Timp de aproape cinci ani de existenţă a Republicii Găgăuze, s-au produs câteva ciocniri armate între formaţiunile armate ale republicii autoproclamate şi ale poliţiei moldoveneşti, în urma cărora au murit câteva persoane. Pe 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”, care a făcut posibilă revenirea regiunii de sud în spaţiul constituţional al Republicii Moldova şi a stipulat pentru aceasta un şir de împuterniciri autonome.