În fiecare zi, trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar. În prezent, aproape zece mii de moldovence luptă cu această maladie. Cel mai frecvent sunt afectate femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Pentru al 34-lea an consecutiv, luna octombrie este dedicată, la nivel internațional, conștientizării și prevenirii cancerului la sân.
Solicitată de IPN, Larisa Sofroni, mamolog la Institutul Oncologic, a spus că în rezultatul dereglărilor hormonale apar stările pre-canceroase, tumorile benigne și cancerul glandei mamare. Printre factorii care pot duce la apariția cancerului la sân sunt menopauza târzie, multiplele întreruperi de sarcină, nealimentarea copiilor la sân, administrarea preparatelor hormonale pentru contracepție fără recomandarea și controlul medicului, stresul, dar și patologii ale organelor genitale netratate la timp.
Medicul mai spune, cel o dată pe lună, în a cincea sau a șaptea zi a ciclului menstrual, o femeie trebuie să-și palpeze sânii în fața oglinzii, în poziție verticală, începând cu baza spre centru. La fel, o dată la șase luni, femeia ar trebui să se adreseze unui medic mamolog, pentru investigații clinice.
Potrivit Larisei Sofroni, cu părere de rău, cancerul glandei mamare este cea mai frecventă formă de neoplazie la femei și formează 1/3 din toate tumorile feminine. Acest fapt este o problemă majoră cu impact global, care provoacă mortalitate și morbiditate înaltă. În Republica Moldova cancerul glandei mamare se plasează pe primul lor în structura morbidității prin tumori maligne la femei. Anual în jur de o mie de femei sunt luate la evidență la medicul mamolog. Aproape jumătate dintre femei care suferă de cancerul la sân decedează până la 65 de ani.
Maladia poate fi tratată dacă este depistată într-un stadiu incipient. La fiecare a treia femeie însă boala a fost depistată în stadiile trei și patru, atunci când tratamentul deseori are un pronostic rezervat.
Anul trecut, peste 500 de femei au pierdut lupta cu maladia.
Până la sfârșitul lunii octombrie, la Institutul Oncologic funcționează o linie verde – 022852137, unde oricine poate telefona și primi răspunsul medicului oncolog mamolog la întrebările despre această formă de cancer.