În fiecare raion vor fi reorganizate 7-8 şcoli
La această etapă nu se poate vorbi despre un număr exact al şcolilor care vor fi reorganizate. Estimativ, în fiecare raion vor fi supuse reorganizării 7-8 instituţii, a declarat pentru Info-Prim Neo ministrul educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.
„Cifre exacte nu sunt, deoarece acestea depind de dispoziţia autorităţilor publice locale. Avem, pe de o parte, raioane foarte responsabile, care ne-au prezentat totalmente informaţia respectivă, iar pe de altă parte, sunt raioane care refuză să o facă. Preponderent acestea sunt controlate de regimul comunist. Mă refer la raioanele în care preşedinţii sunt reprezentanţi ai opoziţiei”, a menţionat ministrul.
Mihail Şleahtiţchi a comunicat că, potrivit legislaţiei, reorganizarea nu depinde de Ministerul Educaţiei, ci de administraţia publică locală. Ministerul doar îşi dă sau nu acceptul. „Conform legii, administraţia publică locală deschide şcoli, închide, reorganizează, cu acceptul Ministerului Educaţiei”, a precizat Mihail Şleahtiţchi.
Ministrul a mai spus că reforma a fost tergiversată şi de alegerile locale care au avut loc în acest an. „Practic, în decurs de trei luni discursul politic a fost unul antireformă, niciun primar nu spunea că va reorganiza şcoala. Dacă ar fi spus lucrul acesta, atunci nu-l mai alegea nimeni. Niciun personaj care pretindea la funcţia de consilier raional nu spunea că va susţine reforma”, a menţionat ministrul.
Potrivit lui Mihail Şleahtiţchi, şcoala dintotdeauna a depins de numărul copiilor: dacă nu sunt copii, nu poţi avea instituţie educaţională şi dacă sunt foarte mulţi copii, trebuie să ai şcoli multe.
În Republica Moldova există 1500 de instituţii de învăţământ preuniversitar. Până în 2013 urmează să fie reorganizate 370 de instituţii. Şcolile cu puţini elevi vor fi închise, iar elevii vor fi transportaţi la instituţiile de învăţământ din localităţile vecine, care vor fi transformate în şcoli de circumscripţie, prin comasarea mai multor şcoli.
Proiectului ,,Educaţie de calitate în mediul rural din Republica Moldova” este finanţat de Banca Mondială şi are un buget de 10 milioane de dolari.