În februarie, inflația s-a menținut la nivel de 4,3%

În luna februarie, inflația anuală s-a aflat pentru a cincea lună consecutiv în intervalul țintei, fiind de 4,3%, cu 0,3 puncte procentuale mai joasă decât în ianuarie. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la diminuarea inflației au contribuit scăderea prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională, baza înaltă și cererea scăzută. Concomitent, măsurile stimulative de politică monetară de până acum, efectul sezonier pozitiv, ajustarea politicii fiscale și unele șocuri sectoriale adverse au atenuat descreșterea inflației, transmite IPN.

Potrivit BNM, cele mai recente informații macroeconomice confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze. Inflația efectivă a fost cu 0,5 puncte procentuale mai joasă decât cea prognozată. Abaterea a fost determinată, după ce s-a produs un decalaj temporar în ajustarea tarifelor la servicii medicale.

„Activitatea economică în mediul intern a crescut cu doar 0,2% în trimestrul IV 2023. Creșterea modestă a fost determinată, în mare parte, de recolta bogată care a dus la sporirea exporturilor de produse agroalimentare. Consumul gospodăriilor populației a continuat să crească, de cealaltă parte, consumul administrației publice a continuat să scadă, timp de două și, respectiv, trei trimestre consecutive. Investițiile au continuat să scadă pentru al treilea trimestru consecutiv. Această dinamică, de la modestă spre negativă, a fost cauzată, în mare parte, de creșterea neînsemnată a veniturilor reale ale populației și de incertitudinea mare în regiune”, precizează Banca Națională.

Transferurile către persoanele fizice au scăzut cu 15,9% în decembrie 2023, iar în ianuarie 2024 – cu 4,6%. Fondul de salarizare a crescut în termeni reali cu 10,9% în trimestrul IV 2023. Prin urmare, cererea internă rămâne slabă. Pe partea ofertei, comunicațiile, serviciile sociale, cele de cazare și alimentație publică au evoluat pozitiv, iar industria, construcțiile, comerțul și transportul s-au contractat.

Ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în lei au scăzut și în februarie în urma stimulării cumulate de politică monetară. Rata medie ponderată la depozite în lei a constituit 3,81%, iar cea la credite – 9,63%, în scădere cu 0,37 și, respectiv, 0,34 puncte procentuale față de ianuarie 2024. Astfel, micșorarea ratelor a dus la creșterea cu 45,3% a volumului creditelor noi în lei față de aceeași perioadă a anului trecut. Ratele de dobândă la creditele și depozitele în valută au continuat să scadă.

În ceea ce ține de actualizarea prognozei, BNM menționează că balanța riscurilor prognozei inflației este dezinflaționistă, iar incertitudinile rămân pronunțate. Principalele surse sunt situația tensionată în regiune și în Orientul Mijlociu, ajustarea tarifelor, reflectarea în statistică a compensațiilor la resurse energetice acordate populației în perioada rece a anului. În economiile avansate se așteaptă ca ratele de dobândă să fie micșorate. Cotațiile la petrol ar putea fi mai înalte decât s-a anticipat, iar cele la gazele naturale și la produsele alimentare – mai joase. Situația incertă în regiune determină populația și agenții economici să aibă niște anticipări pesimiste, ceea ce ar putea limita consumul și investițiile interne.

„Banca Națională a Moldovei urmărește îndeaproape procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, pentru a menține inflația în intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5%. BNM este pregătită să ajusteze, la necesitate, instrumentele de politică monetară pentru a menține stabilitatea prețurilor”, mai menționează instituția.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.