În fața Primăriei Chișinău a fost organizat un protest în susținerea asistenților personali din capitală

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul municipal Chișinău, împreună cu asistenții personali din Chișinău, au organizat un protest în fața Primăriei Chișinău în cadrul căruia și-au manifestat nemulțumirea față de decizia primarului general „să nu mai încheie contractele cu asistenții personaliˮ. Protestatarii au solicitat edilulului să ofere sprijin pentru asistenții personali și copiii cu nevoi speciale care „până acum au avut un sprijin financiar din partea Consiliului municipal Chișinău din bugetul municipalˮ, transmite IPN.

Fracțiunea PAS din CMC susține că „Ion Ceban a decis că va concedia o parte din asistenții personali din Chișinău și le va scade salariile cu 50% celor pe care îi păstreazăˮ. Consilierul PAS din CMC, Zinaida Popa, a menționat că acum câteva zile, edilul a luat anumite decizii care influențează direct viața a 2000 de părinți care au copii cu nevoi speciale. Potrivit consilierului, prin asemenea hotărâri edilul intenționează „să lichideze serviciul de asistență personalăˮ. Zinaida Popa a propus ca pe data de 12 ianuarie, la ora 15.00, să fie organizată o masă rotundă cu participarea tuturor consilierilor municipal în cadrul căreia să fie abordat subiectul asistenței sociale.

Victoria Șoproncu, mama unui tânăr cu nevoi speciale, care este angajată în calitate de asistent personal, a solicitat să nu i se încalce drepturile. „Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități spune că autoritățile nu au voie să ne coboare nivelul de traiˮ, a spus asistentul personal.

Consilierul municipal, Lilia Scutar, a solicitat să fie revizuită decizia legată de serviciul social „Asistență Personală”, ca persoanele care îngrijesc copiii cu nevoi speciale să aibă un trai decent.

În reacția sa, Primăria municipiului Chișinău a menționat că deputații PAS din Parlament nu au susținut amendamentul care prevede alocarea banilor pentru asistenții personali și este cinic din partea PAS să facă proteste după ce singuri au tăiat din finanțări. „Despre această situație și problemă au comunicat responsabilii Primăriei și a fost luată decizia Comisiei Situații Excepționale. După ce Guvernul a implementat Legea privind modificarea unor acte normative, prin care a fost aprobată reforma sistemului de asistență socială „RESTART”, a fost abrogat pachetul minim de servicii sociale. În consecință, începând cu anul 2024, acestea au fost excluse din sistemul de cofinanțare din contul transferurilor cu destinație specială al Fondului de susținere a populației și Bugetul de Stat. Totodată, au fost delegate atribuții din domeniul social, inclusiv regionale, municipiului Chișinău, fără alocări de mijloace financiare pentru acoperirea cheltuielilor suportate în procesul de realizare a acestoraˮ, au scris responsabilii de la Primăria Chișinău.

Primăria va cere Parlamentului ca 50 la sută din contribuțiile capitalei la Bugetul de Stat să rămână în municipiul Chișinău. „Va fi lansată și o petiție în acest sens, prin care chemăm locuitorii orașului să susțină această inițiativă, care ulterior să devină proiect de lege. Astăzi, municipiul Chișinău contribuie cu 23 de miliarde de lei în bugetul național, însă înapoi revin 2,8 miliarde, doar 13 la sută, plus transferurile cu destinație specială”, a menționat Primăria Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.