Guvernul trebuie să recunoască o stare excepțională în economie, elaborând de urgență un pachet de măsuri care să prevină „aruncarea mediului privat într-o stare generalizată de insolvență, concedieri în masă și falimente dramatice”. Este sugestia Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, care cheamă Guvernul să solicite în mod responsabil și să obțină ajutoare în condiții de criză din partea partenerilor internaționali, transmite IPN.
„Considerăm că Parlamentul Republicii Moldova are obligația de a adopta, cât mai curând urgent, rectificări semnificative la legea bugetului pe anul 2020, renunțând la cheltuieli mai puțin importante, finanțând doar strictul necesar în sectorul public, achitarea salariilor și pensiilor, dar autorizând în schimb resurse bugetare suficiente pentru majorarea salariilor pentru medici și personalul medical aferent, pentru politici de susținere a pierderilor suferite de cetățeni și mediul de afaceri”, se menționează într-o declarație a PPPDA.
Formațiunea precizează că în domeniul economic situația este complicată. Aplicarea nelimitată a restricțiilor în contextul stării de urgență a blocat marea majoritate a întreprinderilor și companiilor private, a suspendat procesul de muncă și producție, generând pierderi imense. Reprezentanții formațiunii consideră că această situație va reduce salariile, va împovăra achitarea ratelor la creditele bancare și a dobânzilor aferente acestora, va spori disponibilizarea forțată a angajaților pentru perioade nedeterminate de timp, punând presiuni imense asupra bugetului de stat și capacității de plată a populației.
PPPDA a solicitat Guvernului re-eșalonarea plăților sau prelungirea termenului de calculare și achitare a TVA, a impozitului pe venit, contribuțiilor sociale și medicale și altor plăți la stat, fără aplicarea penalităților și majorărilor de întârziere. Alte solicitări țin de scutirea businessului de unele impozite, precum și compensarea plăților salariale pentru angajații disponibilizați în perioada sistării activităților economice etc. PPPDA mai propune crearea unor fonduri speciale pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, dar și relaxarea politicii de creditare bancară prin micșorarea dobânzilor.
„Admitem că se cer și alte măsuri de sprijin pentru sectorul privat, cum ar fi creditarea directă a agenților economici din partea Guvernului cu dobânda 0. Este important în aceste momente de risc major pentru sănătatea publică în Republica Moldova să luăm decizii hotărâte și corecte în privința susținerii companiilor mici și mijlocii, întăririi încrederii investitorilor străini și locali, calmării băncilor și fermierilor, care au nevoie de fonduri de susținere și garanții la credite, nu doar de încurajări sterile”, se mai menționează în declarația partidului.