În doar câteva zile, zece copii s-au intoxicat cu ciuperci

De la începutul săptămânii, în urma intoxicației cu ciuperci au avut de suferit 42 de persoane, printre care și zece copii. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească precizează că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zilele de 2-4 noiembrie, în municipiul Chișinău – 11 cazuri. Altele au fost în raioanele Edineț, Telenești, Călărași și Orhei, transmite IPN.

Într-un caz de asistență medicală urgentă a avut nevoie o familie cu trei copii din satul Leușeni, raionul Telenești. Membrii familiei, inclusiv un copil de doar trei ani, au consumat la prânz ciuperci culese din pădure, după care s-au simțit rău și au solicitat ambulanța. Toți au fost transportați la Spitalul Raional Telenești.

De ajutor a avut nevoie o familie din cartierul Telecentru al capitalei. Starea membrilor familiei, inclusiv a doi copii, s-a agravat în urma consumării ciupercilor la cină. Maturii au fost transportați la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar copiii au fost internați la Institutul Mamei și Copilului.

De asemenea, a fost înregistrat un caz în raionul Călărași la un grup de patru persoane, care au consumat la masă bucate cu ciuperci și alcool. Ulterior au manifestat semne de intoxicație, iar ca urmare pacienții au fost transportați la spital.

Cele mai frecvente simptome ale unei otrăviri cu ciuperci sunt greața, voma, diareea, durerile de abdomen, cefaleea. Pot apărea și simptome precum dereglările de vedere, halucinații, transpirație. Acestea pot duce chiar la stări convulsive, care se pot termina cu deces. Ciupercile pot provoca intoxicații ușoare, medii și grave. În cazul intoxicației cu Amanita phalloides sau buretele viperei, cum i se spune în popor, decesele survin în până la 80% din cazuri.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.