În diasporă se cunoaște puțin despre referendumul din 24 septembrie, Laura Sili

Președinta Asociației Moldovenilor din Marea Britanie, Laura Sili, consideră că în diasporă se cunoaște puțin despre referendumul din 24 septembrie, inițiat de către președintele Igor Dodon. Se cunoaște și mai puțin despre procedura de înregistrare prealabilă. Deși există o dorință colectivă a diasporei de a participa activ în procesul de luare a deciziilor acasă, există și o frustrare și dezamăgire în creștere față de toate obstacolele la care este supusă.

Contactată de IPN, Laura Sili a menționat că ea, dar și mulți alți moldoveni în diasporă, încearcă să țină pasul cu știrile despre schimbările de acasă, dar bineînțeles sunt unele lucruri care le scapă. „De aceea, inițial am crezut că doar eu sunt în beznă și nu am știut despre această procedura, dar după realizarea unui sondaj pe grupul de Facebook pe care îl administrăm, am realizat că doar două persoane din circa 60 de respondenți au știut de începerea înregistrării. Acest fapt nu a fost mediatizat și, deși există surse care ne-au comunicat ca buletinul informativ al BRD-ului a inclus o nota informativă, sunt multe alte platforme utilizate de către diasporă la care se putea de apelat – bineînțeles, dacă intenția era ca diaspora să participe cu adevărat la acest proces”, a declarat Laura Sili.

Lidera Asociației Moldovenilor din Marea Britanie își aduce aminte de confuzia creată de înregistrarea prealabilă înainte de alegeri, când moldovenii de peste hotare au crezut eronat că această procedură îi poate împiedica să voteze dacă nu au reușit să se înregistreze pe site-ul CEC-ului. În opinia sa, mecanismul înregistrării prealabile poate fi eficient doar în cazul în care este transparent și se face cu adevărat pentru facilitarea procesului de vot, dar nu pentru interesele celor ce vor candida.

Laura Sili nu crede că numărul participanților din diasporă la referendumul din septembrie va fi mare. „Sper că moldovenii de pretutindeni să se mobilizeze, cum au făcut-o și la alegerile din anul trecut, dar înțeleg că este greu să te deplasezi la distanțe considerabile pentru a putea vota. Cu toate acestea, sper că unele întrebări îi vor sensibiliza pe moldoveni la fel de mult cum m-au afectat pe mine și nu vor lasă un președinte nedorit de jumătate de popor să ne schimbe istoria, limba și să prindă rădăcini la conducerea statului”, a menționat președinta Asociației Moldovenilor din Marea Britanie.

În perioada 11 iulie – 9 august, cetățenii cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua referendumului din 24 septembrie se pot înregistra în prealabil prin intermediul paginii web www.alegator.md sau prin depunerea unei cereri scrise la misiunea diplomatică sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara în care se află. Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiați din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă va permite stabilirea numărului estimativ al alegătorilor care vor vota peste hotarele țării, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare în străinătate.

La referendumul consultativ inițiat de Igor Dodon cetățenii vor răspunde la patru întrebări: dacă sunt de acord cu anularea legii care a convertit în datorie de stat creditele de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare; dacă acceptă ca președintelui să-i fie delegate împuterniciri de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent; dacă susțin reducerea numărului deputaților de la 101 la 71 și dacă sunt de acord cu predarea în școli a Istoriei Moldovei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.