În cooperarea cu NATO, Republica Moldova urmărește consolidarea ordinii internaționale

O prioritate de acțiune comună pentru Republica Moldova, ca stat partener, și pentru NATO, în cadrul parteneriatului Republica Moldova – NATO, este consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme. „Pe parcursul deceniilor, statele au încheiat acorduri internaționale convenții, au aprobat rezoluții în diverse domenii care reglementează relațiile între state, în care se spune că toți sunt egali în drepturi, prin care se interzice utilizarea forței în relațiile dintre state. Astăzi vedem unele provocări la adresa acestei ordini bazate pe reguli și norme. De aceea, obiectivul nostru comun este să apărăm și să consolidăm ordinea internațională bazată pe reguli și norme, în care toate statele sunt obligate să respecte legislația internațională, angajamentele asumate și în care fiecare stat are dreptul de a lua decizii independente și suverane privind calea de dezvoltare și modul de a-și asigura securitatea”, a declarat Veaceslav Iațco, șeful Secției NATO și cooperare politico-militară din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Declarațiile au fost făcute  în cadrul unei mese rotunde organizate de Centru de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova, transmite IPN.

„O altă direcție importantă este promovarea valorilor democratice. NATO este o alianță a valorilor, scopul căreia este apărarea valorilor comune ale statelor membre: democrația, libertatea, statul de drept, respectarea drepturilor omului, economia de piață și altele. NATO a contribuit la democratizarea țărilor din Europa Centrală și de Est, în procesul de aderare a acestora la Alianță. De asemenea, promovează aceste valori în cooperarea cu statele partenere. Vorbim despre un parteneriat Republica Moldova – NATO bazat pe aceste valori”, a menționat Veaceslav Iațco.

NATO are 40 de state partenere, pe diferite continente. Și fiecare stat își formulează singur obiectivele, gradul de angajare, domeniile de cooperare. „Republica Moldova beneficiază de sprijin în consolidarea capacităților sectorului de securitate și apărare, în sporirea eficienței instituțiilor din sectorul de securitate și apărare și în instruirea experților. În acest scop, Republica Moldova are un șir de programe de cooperare”, a specificat Veaceslav Iațco.

„Sporirea rezilienței față de noile provocări de securitate, diminuarea exploatării vulnerabilităților interne, este unul din obiectivele principale, atât pentru aliați, cât și pentru parteneri. Reziliența este prima line de apărare împotriva noilor amenințări. Se pune accentul pe sporirea rezilienței structurilor informaționale, a sistemelor de comunicare, a infrastructurii critice, pe abilitatea de a oferi servicii critice populației în orice fel de crize. Experiența NATO în ceea ce privește reziliența este foarte utilă pentru Republica Moldova”, a mai spus Veaceslav Iațco.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.