În contextul majorării prețurilor la carburanți statul va ajuta doar agricultorii și transportatorii, deputat PAS

Guvernul Republicii Moldova va veni cu ajutor pentru categoriile cele mai afectate de majorarea galopantă a prețurilor la carburanți. Este vorba de agricultori și transportatori, care vor primi subvenții din partea statului pentru a împiedica sistarea activității lor. Experții în domeniul energetic explică majorarea continuă a prețurilor la carburanți prin imprevizibilitatea de pe piața internațională și prin faptul că stocurile de carburanți din Ucraina, considerate ținte militare, au fost distruse de armata rusă, notează IPN.

Experții în domeniul energetic explică fenomenul majorării prețurilor la carburanți prin relațiile tensionate dintre Federația Rusă și Uniunea Europeană, după ce mai mulți reprezentanți ai blocului comunitar au anunțat că se impune instituirea unui embargo la importurile de gaz și petrol din Federația Rusă. De asemenea, Republica Moldova este victimă colaterală a războilui din Ucraina, unde au fost distruse o mare parte din stocurile de motorină.

„Există o nervozitate pe piețele internaționale și asta afectează consumatorul din Republica Moldova. Al doilea aspect vizează ruperea lanțurilor logistice care traversează teritoriul Ucrainei, respectiv a fost îngreunat procesul de aducere a produselor petroliere. Nervozitatea a fost generată de știrile care vizau posibilitatea impunerii unui embargo Federației Ruse, iar în lipsa unei clarități cine va substitui aceste volume, prețurile s-au dus în sus. Un eventual embargo din partea Uniunii Europene ar putea crea deficit pe piață și șocuri ale prețurilor. Mai există aspectul logistic al acestei probleme. Rezervele de motorină din Ucraina devin ținte militare, deci dincolo de faptul că este vorba despre o creștere de consum, sunt afectate foarte multe stocuri”, a spus expertul în domeniul energetic Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Și guvernații explică majorarea prețurilor la carburanți prin faptul că o parte din volumele produselor petroliere importate sunt din Ucraina. Reprezentanții puterii spun că statul va veni cu ajutor doar pentru cele mai afectate categorii.

„30% din produsele petroliere importate erau de pe piața estică. Ce ține de reducerea TVA și accizei, trebuie să înțelegem că la motorină acciza este 2,9 lei, TVA este 20% de la prețul cu tot cu acciză, dacă TVA ar fi redusă la zero, efectul va fi pentru o singură zi, pentru că creșterile au loc în fiecare zi. Dar va crea o gaură în bugetul țării. Dar măsurile trebuie să fie țintite, pentru agricultori și transportatori. Singura modalitate de ajutor al agricultorilor din Uniunea Europeană este compensarea accizei. Motorina s-a scumpit, de acord, dar trebuie să spunem că în septembrie anul trecut floarea-soarelui costa 6 lei 50 de bani, acum prețul este 18 lei”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu recomandă autorităților să ia în considerare suspendarea accizei la produsele petroliere, în special, pentru agricultori, pentru a nu periclita activitățile de prelucrare a câmpurilor.

„Este adevărat, creșterea prețurilor este o tendință europeană. În aceste condiții de incertitudine și de război în vecinătate trebuie să țintim segmentele economice pe care statul le poate ajuta și este vorba despre agricultori, care deja au început lucrările. Aici ar putea fi luată decizia întârzierii plății unor impozite și de a suspenda accizele la produsele petroliere de care au nevoie. S-a menționat că asta va crea o gaură în buget, dar dacă agricultorii își vor sista munca asta va face o gaură în buget și mai mare”,  a spus expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Pentru astăzi ANRE a stabilit un preț de 26,68 lei pentru un litru de benzină, în creștere cu 99 bani și un preț de 25,02 lei pentru un litru de motorină, în creștere cu 1,91 lei. Este cea mai mare majorare a prețurilor la carburanți înregistrată într-o singură zi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.