În CMC bani puţini – dezbateri şi acuzaţii multe
Mai mulţi consilieri din capitală l-au acuzat pe şeful Direcţiei construcţii capitale, Vasile Panfil, de lipsă de colaborare cu comisiile municipale de specialitate în discutarea problemelor ce ţin de alocarea banilor municipali pentru finanţarea obiectelor de investiţii capitale pentru anul 2008. La rândul său, executivul local afirmă, că, deocamdată, în buget există prea puţini bani pentru a se acoperi propunerile în domeniu ale consilierilor, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău (CMC) din 20 martie, consilierul creştin umanist, Oleg Onişcenco a venit cu o listă proprie de obiecte care, la părerea sa, urmează a fi incluse în programul de investiţii capitale. El afirmă că şeful direcţiei construcţii capitale a elaborat necalificat programul prezentat consiliului, astfel încât o serie de obiecte importante au rămas neabordate.
În aceeaşi ordine de idei, mai mulţi consilieri au venit cu diverse iniţiative de modificare şi ajustare a proiectului de program cu argumentul că rămân în afara acestuia mai multe instituţii aflate într-o stare deplorabilă la ora actuală.
Ca răspuns la solicitările consilierilor, Vasile Panfil a spus că acestea sunt, practic, imposibil de realizat. Asta deoarece programul de investiţii capitale prevede şi acoperirea datoriilor creditoare pentru lucrările efectuate şi neachitate în anii precedenţi, care constituie circa 70% din suma alocată. Astfel, pentru acoperirea cheltuielilor din anul curent în buget rămân doar 20-30% din banii destinaţi investiţiilor. Evident, suma este insuficientă pentru a face faţă altor cheltuieli.
Viceprimarul Mihai Furtună susţine că la momentul de faţă nu există surse financiare suplimentare. De aceea CMC nu poate admite alte propuneri pentru programul discutat. El a propus ca asupra altor lucrări care trebuiesc efectuate în diverse instituţii să se revină în a doua jumătate a anului, atunci când se va efectua rectificarea bugetului şi va exista acoperire financiară pentru iniţiativele consilierilor.
În final, programul municipal privind repartizarea alocaţiilor bugetare pentru finanţarea obiectivelor de investiţii capitale pentru anul 2008 a fost aprobat. În program au fost incluse şi lucrările capitale pentru anumite obiective din cadrul direcţiei generale transport şi din cadrul direcţiei generale arhitectură referitor la elaborarea zonală a Planului Urbanistic General.
Printre obiectivele incluse în program figurează: finisarea lucrărilor de gazificarea a comunei Tohatin; construcţia canalizării la şcoala din aceeaşi localitate; reparaţia şi darea în exploatare a şcolii din Bacioi, lucrări de construcţie la şcoala din Coloniţa şi la grădiniţa din Brăila. Peste 850 mii lei au fost alocate pentru achiziţia granitului pentru havuzurile din grădina publică „Ştefan cel Mare”. Programul mai include şi reparaţia clădirii din strada Nicolae Iorga nr. 15. Pentru instituţia Fondului de privatizare a municipiului Chişinău a fost distribuită o sumă de peste jumătate de milion de lei. De asemenea, sunt prevăzute fonduri pentru acoperirea datoriilor creditoare care s-au adunat pe parcursul anilor precedenţi.
Adiţional, CMC a votat în favoarea propunerii consilierului PCRM, Alexandru Roman, referitor la alocarea sumei de 300 mii lei pentru liceul „Hyperion” din Durleşti. De asemenea, consilierii au acceptat propunerea membrului fracţiunii PSD, Emil Guţu, cu privire la alocarea a circa 2 mln de lei pentru construcţia şcolii-grădiniţă din Stăuceni. A mai fost aprobată propunerea de a se acorda 91 mii lei pentru reparaţia bisericii Sf. Gheorghe din Chişinău.