În circumstanțele dificile, Polonia și Republica Moldova trebuie să fie solidare și să se ajute

Actualele circumstanțe sunt extrem dificile din cauza războiului din Ucraina, dar și a altor crize. Și în această situație, atât Polonia, cât și Republica Moldova, trebuie să fim solidare și trebuie să se ajute reciproc. Declarațiile au fost făcute în contextul celei de-a VIII-a Sesiuni a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, care a avut loc luni la Chișinău, transmite IPN.

Vicepreședintele Parlamentului moldovean, Mihail Popșoi, co-președinte al sesiunii, a amintit într-o conferință de presă că prietenul la nevoie se cunoaște. „Și ne bucurăm de faptul că în aceste momente complicate –criza energetică de care este lovită Republică Moldova, dificultățile de ordin macrofinanciar – avem sprijinul prietenilor noștri din Polonia. Am petrecut a VIII-a Sesiune într-un mod productiv. Am împărtășit cu colegii din Polonia dificultățile prin care trecem, dar și realizările pe care le-am obținut în ultima perioadă, inclusiv în contextul noului statut de țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană”, a notat deputatul.

Potrivit lui, vicemareșalul Sejmului polonez Ryszard Terlecki și colegii care îl însoțesc colegii din Polonia au asigurat Republica Moldova de sprijinul lor în procesul de reforme și în procesul de integrare europeană. „Ne bucurăm că există un consens larg în sistemul politic din Polonia vizavi de sprijinul pentru Republica Moldova. Acest sprijin s-a văzut și anul trecut, când Guvernul Poloniei a intervenit prompt și a ajutat Republica Moldova într-un moment extrem de complicat din punct de vedere energetic. Vreau să reconfirm devotamentul nostru ferm pentru integrarea europeană, pentru păstrarea Republicii Moldova în cadrul lumii libere și să vă ofer toate asigurările că procesul de reforme va continua în pofida oricăror încercări de destabilizare a situației, pe care nu le vom admite”, a mai spus Mihail Popșoi.

Vicemareșalul Sejmului Poloniei, Ryszard Terlecki, co-președinte al sesiunii, a menționat că odată cu începerea războiului a fost tulburată o ordine care se părea că va dura veșnic. „În această situație în care ne-am regăsit, atât Polonia, cât și Republica Moldova, trebuie să fim solidari și trebuie să ne ajutăm reciproc. Cu siguranță, avem nevoie de o nouă privire în ceea ce privește alimentarea cu noi resurse de energie, trebuie să avem o nouă privire și asupra a forțelor militare ale statelor noastre”, a declarat oficialul polonez.

În opinia sa, mai există un aspect care a devenit anul acesta foarte important și acesta este încă o extindere a Uniunii Europene. „Nu se întâmpla foarte des, dar UE a fost unanimă în ceea ce privește inițierea negocierilor pentru statutul de candidat pentru Moldova și Ucraina. Vreau să vă asigur că atât parlamentul polonez cât și parlamentarii polonezi, dar europarlamentarii polonezi vor susține această cale pentru ca procesul de integrare să se încheie cât mai rapid”, a spus Ryszard Terlecki.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă este un organ consultativ interparlamentar, constituit pentru elaborarea punctelor de vedere comune privind proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral. Adunarea se întrunește în sesiuni plenare, care se convoacă o dată pe an, alternativ în Republica Polonă și Republica Moldova. Cea de-a VII-a sesiune a avut loc în perioada 5-8 decembrie 2021, la Varșovia.

Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.