În campania electorală concurenţii electorali sunt obligaţi să prezinte rapoarte finaciare odată la două săptămâni
Până la alegerile din 5 aprilie concurenţii electorali vor trebui să prezinte rapoarte financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC) odată la două săptămâni. Ultimul raport va fi prezentat Comisiei în termen de 2 zile înainte de ziua alegerilor. Prevederile se conţin în Regulamentul privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice, adoptat vineri, 20 februarie, de CEC, transmite Info-Prim Neo.
Concurenţii electorali trebuie să indice în rapoarte veniturile provenite din cotizaţii, donaţii sau alte activităţi ale partidului şi cheltuielile.
Potrivit Regulamentului, în campania electorală se interzice ca partidele înscrise în campanie să primească finanţare din alte state, de la organizaţii internaţionale sau de la instituţii şi organizaţii finanţate din bugetul de stat. De asemenea, cetăţenii RM aflaţi în străinătate nu au voie să finanţeze concurenţii electorali. Nu este permisă nici primirea de bani din partea persoanelor anonime.
Concurenţii electorali sunt obligaţi ca în termen de o lună din momentul începerii campaniei să-şi facă publice mijloacele financiare şi alte forme prin care au beneficiat de susţinere materială pentru participarea la alegeri.
În cazul în care CEC va constata încălcări la acest capitol, concurentul electoral riscă să fie exclus din cursa electorală printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, se mai spune în Regulament.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, CEC a aprobat unele modificări la Regulamentul privind plasarea publicităţii electorale pe panourile publicitare. Astfel, poliţia nu va avea dreptul să se implice în conţinutul afişajului.
De acum încolo, plasarea acestuia pe partea exterioară a unităţii de transport va trebui coordonată cu subdiviziunile teritoriale ale Direcţiei poliţiei rutiere a Ministerului Afacerilor Interne. Până la modificarea Regulamentului acest lucru putea fi făcut doar la Direcţia poliţiei rutiere a MAI de la Chişinău.
De asemenea, poliţia va trebui să examineze cererile de amplasare a afişajelor în termen de 36 de oreşi nu 3 zile, cum era stipulat anterior.
Modificările au fost făcute după ce mai mulţi concurenţi electorali au depus sesizări la CEC, acuzând organele de poliţie că îşi depăşesc atribuţiile atunci când li se solicită autorizarea plasării afişajului.