În blocul prăbușit la Otaci locuiau oameni fără ca imobilul să fie dat în exploatare

În clădirea prăbușită la Otaci se locuia, încă din anul 1990, fără ca blocul să fie dat în exploatare. Declarația aparține premierului Maia Sandu, care a prezentat măsurile decise de către Comisia pentru Situații Excepționale în urma evaluării situației de la Otaci.

Într-o conferință de presă susținută pe 9 iulie, premierul a spus că Guvernul Republicii Moldova a aprobat alocarea sumei de 99 130 de lei pentru produsele alimentare necesare oamenilor din Otaci care și-au pierdut locuințele în urma prăbușirii blocului în care locuiau.

Premierul a declarat că la Otaci a lucrat o comisie de experți care a evaluat costul locuințelor pierdute la momentul prăbușirii blocului. „Există o problemă pentru că, între timp, au crescut prețurile pe piață. Cineva încearcă să profite de nenorocirea oamenilor și, în momentul în care s-a auzit că statul va compensa costurile, atunci prețurile pe piață au crescut substanțial”, a spus Maia Sandu.

Prim-ministrul a precizat că cifrele aproximative ar fi de 212 000 lei pentru un apartament cu două camere și de 277 000 lei pentru un apartament cu 3 camere. Maia Sandu a mai declarat că specialiștii de la Universitatea Tehnică din Moldova, care fac expertiza celui de al doilea bloc, ar mai avea nevoie de 15 zile pentru a da o evaluare completă a acestuia.

Maia Sandu a afirmat că instituțiile responsabile pentru verificarea construcțiilor nu și-au făcut datoria, iar în blocurile de la Otaci au locuit oameni din anul 1990, fără ca acestea să fie date în exploatare. „Eu am dispus să se verifice și alte blocuri. Administrarea proastă poate conduce la asemenea drame”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, premierul a spus că astfel de tragedii au impact și asupra mediului și, în eventualitatea în care se va lua decizia ca și al doilea bloc să fie demolat, se vor căuta soluții pentru ca deșeurile să fie evacuate astfel încât să nu existe impact asupra mediului.

În ședința de azi a Comisiei pentru Situații Excepționale s-a mai decis alocarea sumei de 389 817 lei pentru rambursarea cheltuielilor suportate de instituții publice pe parcursul fortificării digului de protecție antiviitură din apropierea localității Crocmaz, raionul Ștefan Vodă. Alte 5 031 000 lei au fost alocate pentru lichidarea calamităților naturale care s-au abătut asupra raionului Basarabeasca.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.