Pe parcursul anului trecut, în Republica Moldova s-a înregistrat o creștere robustă a economiei, dar s-a atestat o majorare temporară a prețurilor interne de consum. Produsul Intern Brut a progresat cu 4,5%, fiind susținut de creșterea consumului intern și a producției din sectorul agrar. Creșterea economică în principalele țări de emigrare a cetățenilor moldoveni a accelerat volumul de remitențe, care la rândul lor au contribuit la mărirea puterii de cumpărare a consumatorilor locali. Informațiile au fost prezentate de către guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, la ședința Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, care a audiat Raportul anual 2017 al Băncii Naționale a Moldovei, transmite IPN.
În raport se menționează că rata medie anuală a variației indicelui prețurilor de consum a fost de 6,6%, ceea ce este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât în anul 2016. Inflația anuală a prețurilor de consum a evoluat de la 3%, în ianuarie, până la 7,3%, în decembrie 2017, sub influența majorării prețurilor la produsele energetice, la cele alimentare și creșterii tarifelor la serviciile reglementate. Cu toate acestea, inflația de baza anuală a continuat să evolueze în limitele intervalului-țintă și a constituit în medie 4,8%.
Rata medie a dobânzilor la valorile mobiliare de stat a fost de 6,7% în 2017, față de 15,8% în 2016. Surplusul de lichiditate din sistemul bancar a fost în mare parte condiționat de fluxul sporit de intrări de valută în favoarea persoanelor fizice pe piața moldovenească – echivalentul a 1,2 miliarde de dolari, în creștere cu 11,2% față de anul precedent. Ca urmare, pe parcursul anului 2017, leul moldovenesc s-a întărit cu 14,4% față de dolarul SUA și cu 2,3% față de euro.
În perioada de raportare, BNM a întreprins acțiuni de consolidare a sectorului bancar. Astfel, au fost intensificate controale tematice referitoare la transparența și calitatea acționarilor, au fost efectuate verificări ale tranzacțiilor cu părțile afiliate, precum și evaluări ale calități activelor. La șapte din cele 11 bănci licențiate au fost efectuate controale complexe pe teren.
Soldul creditelor bancare exprimat în lei a continuat să se reducă, dar la un ritm mai lent, atingând suma de 33,5 miliarde de lei în decembrie 2017, cu 3,7% mai puțin față de aceeași perioada în 2016. Băncile au continuat să atragă depozite, soldul cărora a atins 59,9 miliarde de lei la sfârșitul anului 2017, cu 9% în creștere față de aceeași perioadă în 2016.