În anul 2050 fiecare a treia persoană din Moldova va depăşi vârsta de pensionare, UNPFA
Pe parcursul ultimilor ani în Moldova ponderea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani practic a rămas fără schimbări – 13,7%. Procesul de îmbătrânire a populaţiei este mai avansat în mediul rural, unde persoanele în vârstă de peste 60 ani reprezintă 14,9% din totalul populaţiei rurale, faţă de 12,0% în mediul urban, transmite Info-Prim Neo cu referire la Biroul Naţional de Statistică.
Principalele cauze ale mortalităţii vârstnicilor (persoanele peste 60 de ani) sunt bolile aparatului circulator (70,5% din totalul decedaţilor din această grupă de vârstă), tumorile maligne (11,3%) şi bolile aparatului digestiv (6,8%). În prezent, durata medie a vieţii femeilor după vârsta de 60 ani constituie încă 18 ani, iar la bărbaţi – 15 ani.
Încă acum 20 de ani Republica Moldova se considera o ţară tânără, deoarece ponderea populaţiei cu vârsta de peste 60 ani nu depăşea pragul de 12%, considerat pragul “îmbătrânirii demografice”. Astăzi populaţia continuă să îmbătrânească.
Din cauza natalităţii scăzute şi creşterii speranţei de viaţă la naştere se estimează că în anul 2050 fiecare a treia persoană din Moldova va depăşi vârsta de pensionare (62 ani pentru bărbaţi şi 57 ani pentru femei), se menţionează într-un comunicat de presă emis de Fondul ONU pentru Populaţie cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, marcată la 1 octombrie.
Îmbătrânirea demografică creează presiuni asupra sistemului de protecţie socială.
„Vom avea mai puţini adulţi activi încadraţi în câmpul muncii, care vor avea de întreţinut un număr mai mare de persoane economic pasive – copii şi vârstnici – unde ultimii vor avea o pondere majoră atât ca număr, cât şi ca volum de alocaţii în cadrul sistemului de protecţie socială”, spune Boris Gâlca, Coordonator de Programe UNFPA în Moldova.
Potrivit expertului, există motive pentru a presupune că în anii apropiaţi persoanele care au atins vârsta de pensionare vor fi mai active în plan profesional decât predecesorii lor. „Persoanele vârstnice vor fi nevoite să-şi continue activitatea profesională un timp mai îndelungat, dat fiind că tinerii angajaţi în câmpul muncii, cu o pondere relativ mică în structura populaţiei, nu vor putea elementar să acopere cheltuielile sociale de întreţinere a bătrânilor”, menţionează Boris Gâlca, citat în comunicatul de presă emis de UNFPA.
La începutul anului 2009 în Republica Moldova locuiau 490,5 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, din care 61% sunt femei, notează Biroul Naţional de Statistică. 13,8% sunt persoanele care au mai mult de 80 ani. Circa 70% din persoanele ocupate de 60 ani sunt din localităţi rurale. Din totalul acestor persoane 62% sunt ocupate în agricultură.