În Acordul de Asociere, Moldova a impus cote de import pentru producţia europeană

Republica Moldova a stabilit cote pentru producţia europeană care poate fi importată pe piaţa moldovenească. Astfel, după intrarea în vigoare a prevederilor Zonei de comerţ liber, anual în Moldova vor putea ajunge doar până la câte 4 mii tone de carne de porc şi de pui. Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a vorbit despre aceasta la o întâlnire cu producătorii agricoli din Moldova, transmite IPN.

De asemenea, UE va putea importa în Moldova 1000 de tone de lactate şi 1700 de tone de produse procesate. Dulciuri vor putea fi importate în cantitate de 640 de tone, iar zahăr – 5400 de tone.

Cotele pentru UE au fost stabilite în funcţie de exportul făcut anterior pe piaţa moldovenească. Produsele europene vor ajunge treptat pe piaţa moldovenească.  Aceste măsuri au scopul să protejeze producătorii autohtoni.

Dacian Cioloş a specificat că prevederile Acordului de Liber Schimb nu sunt bătute în cuie pentru totdeauna, pentru că există o clauză care prevede că odată la 3 ani acesta este revăzut şi pot fi modificate anumite aspecte. De asemenea, dacă o parte decide să renunţe la acest acord, o poate face oricând anunţând cu 6 luni înainte intenţia sa. „Însă UE nu are în istoria sa vreun caz ca un stat să renunţe la relaţiile comerciale cu Uniunea”, a subliniat comisarul european.

Oficialul a specificat că UE pentru prima dată a liberalizat total piaţa sa pentru vinul dintr-o ţară care nu este membru, doar Moldova a obţinut acest statut.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.