În acest an vor fi create încă 15 grupuri de producători în domeniul horticol

În acest an vor fi create încă 15 grupuri de producători în domeniul horticol, care vor putea accesa granturi pentru industria post-recoltă de până la 350 de mii de dolari. Despre aceasta s-a discutat la şedinţa Conciliului de observatori al Unităţii consolidate de implementare şi monitorizare a proiectelor în agricultură, implementatorul proiectului MAC-P, transmite IPN.

Preşedintele Consiliului de observatori al proiectul, Vasile Bumacov, ministru în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, a spus că una din cele mai mari provocări ale proiectului a fost cea de a convinge agricultorii din Moldova să se asocieze. Anul trecut au fost create 18 grupe de producători, asociind peste 100 de agricultori. „Acesta este un rezultat foarte bun”, a spus Vasile Bumacov.

În anul trecut, în cadrul Programului de granturi „Facilitarea accesului la pieţele de desfacere” au fost organizate 2 apeluri de granturi. La primul apel au participat 9 grupuri de producători, fiind acceptate spre finanţare 8. Investiţiile totale ale acestora sunt de 83,5 milioane de lei, dintre care 32,5 milioane de lei revin granturilor. Datorită investiţiilor proprii şi granturilor oferite, în anul curent horticultorii vor construi 7 frigidere industriale cu o capacitate de păstrare de la l50 până la 500 de tone, vor fi instalate trei linii de sortare, a fost deja procurat echipament specializat de colectare, sortare şi calibrare a alunelor şi migdalelor, două unităţi de transport frigorific etc.

Coordonatorul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), Olga Sainciuc, a menţionat că la cel de al doilea apel comisia de evaluarea a aprobat spre finanţare 5 grupuri de producători horticoli. Suma totală a investiţiilor indicate în proiectele investiţionale aprobate este de 41,4 milioane de lei, dintre care 14,3 milioane de lei vor fi granturi. Din aceste resurse vor fi instalate 5 frigidere, 4 linii de sortare şi ambalare, linii de uscare a fructelor etc.

Referitor la cel de al doilea Program de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor”, creat întru implementarea practicilor de conservare a solului şi prevenirea eroziunii acestuia, Olga Sainciuc a menţionat, că obiectivul anului 2015 este de acorda 100 de granturi de până la 20 de mii de dolari. În 2014, în cadrul acestui Program au fost alocate granturi în valoare totală de 5,3 milioane de lei pentru 33 de întreprinderi agricole.

Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) şi-a început activitatea în 2013. În cadrul proiectului sunt realizate două programe de granturi în agricultură - Programul de granturi investiţional post-recoltă „Facilitarea accesului la pieţele de desfacere” destinat grupurilor de agricultori realizat în parteneriat cu MAIA şi Programul de granturi „Managementul durabil al terenurilor”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.