De la începutul anului, în cazul a aproape 60 de persoane s-a decis aplicarea brățării electronice de monitorizare, ca formă de supraveghere de la distanță. Brățara se aplică persoanelor plasate în arest la domiciliu, celor eliberate condiționat de pedeapsa penală, persoanelor condamnate cu suspendarea parțială a executării pedepsei sau pentru care a fost amânată executarea pedepsei, transmite IPN.
În cadrul unor discuții publice, organizate la Ministerul Justiției, s-a menționat că aplicarea brățării se efectuează la dispunerea instanței de judecată și, opțional, la solicitarea procurorilor.
Potrivit autorităților, sunt mai multe raționamentele aplicării acestei forme de supraveghere în locul detenției, printre care și costuri reduse suportate de stat. Este vorba despre opt lei per zi, comparativ cu 242 lei – în penitenciar. Un avantaj îl constituie și certitudinea că persoana monitorizată este localizată, iar în caz de necesitate poate fi adusă forțat. Printre avantaje se mai numără reducerea populației din penitenciare. Persoanele sub supraveghere își pot continua studiile, își pot păstra locul de muncă și rămân în familie.
Fluxul persoanelor în sistemul probațiunii anul trecut a fost de 20 de mii. Monitorizate electronic au fost 50 dintre acestea.