În această vară au fost înregistrate cele mai mici dobânzi la creditele în lei, BNM
Volumul creditelor noi acordate în trimestrul doi al anului curent a fost aproape de două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Soldul creditelor acordate în economie până la 30 iulie curent constituie 24,9 miliarde de lei, în creştere cu 1 miliard de lei de la începutul anului, a comunicat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu. Rata dobânzilor la credite a fost în continuă scădere, ajungând la16,5% sau cu 4,5 puncte procentuale mai mică decât în primele şase luni ale anului trecut, transmite Info-Prim Neo.
„Ratele dobânzilor scad. Trebuie de remarcat că în această vară în Republica Moldova se înregistrează cele mai mici rate ale dobânzilor la creditele în lei. Dobânzi atât de mici la creditele în lei nu au existat (de la introducerea monedei naţionale)”, a precizat guvernatorul BNM.
Întrebat de ce pe acest fundal unele bănci au majorat de la începutul lunii august cu 1-2 puncte procentuale dobânzile la creditele oferite agenţilor economici din liniile de credit deschise în aceste bănci de către organismele financiare internaţionale, Dorin Drăguţanu a spus că nu există o tendinţă în acest sens, dobânzile sunt în scădere, atât la creditele în lei, cât şi la cele în valută străină.
„Atunci când BERD sau Corporaţia Financiară Internaţională deschide o linie de credit într-o bancă locală dobânda negociată la aceste credite constituie un secret comercial al părţilor. Instituţia internaţională lasă la discreţia băncii procentul pe care îl adaugă, în funcţie de client şi riscurile de creditare. Astfel că pentru un anumit client rata dobânzii poate să fie cu un 1-2 puncte procentuale mai mare dacă acesta nu are o istorie de creditare, iar afacerea sa e însoţită de riscuri mai mari decât cele medii”, a subliniat guvernatorul.
Potrivit lui Dorin Drăguţanu, pentru majoritatea băncilor din Moldova creditarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii este prioritară. BNM susţine oferirea creditelor ÎMM,care sunt mai flexibile la schimbările pieţei, iar riscurile de creditare pentru bănci sunt mai mici.