În această primăvară Moldova are puţine oi şi capre, acestea fiind şi foarte slabe

Producătorii de ovine şi caprine semnalează un număr scăzut de animale în această primăvară.  Animalele care nu au fost sacrificate în urma secetei din vara trecută au ieşit din iarnă foarte slabe şi chiar bolnave. Cu toate acestea, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine, Pintilii Bulgaru, a comunicat pentru IPN că numărul de miei şi iezi născuţi nu este cu mult mai mic faţă de anul trecut.

Foarte mulţi crescători au semnalat problemele grave de sănătate la animale, în special, la iezi şi la miei, care s-au soldat cu pierderi importante, fie prin stagnarea în creştere, fie prin mortalitatea ridicată. Medicii veterinari susţin că este vorba de ectima contagioasă. La această infecţie sunt receptive numai oile şi caprele, iar tineretul este mai sensibil decât adulţii. Cei mai predispuşi sunt mieii sugari, începând cu 2-3 săptămâni, şi tineretul până la 2-3 luni. Boala nu se transmite la om prin consumul de lapte sau carne, afectând doar animalele.

Acum la piaţă un miel poate fi cumpărat cu 80-85 de lei kilogramul. Preşedintele asociaţiei apreciază că preţul cărnii de miel şi de ied nu va scădea mai mult de 70 de lei pentru un kilogram. Cât ţine de  brânză, pentru un kilogram la piaţă cumpărătorii plătesc în jur de 60 de lei, intermediarii o cumpără de la producători cu 40 de lei, iar  curând va ajunge să coste şi 30 de lei kilogramul, situaţie care este în detrimentul producătorilor.

Potrivit datelor Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine, după seceta din anul trecut, în Moldova sunt nu mai mult de 500 de mii de capete.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.