Președintele țării, Maia Sandu, a cerut Guvernului să detalieze și să prezinte Parlamentului, în termen de trei zile, un set de propuneri pentru gestionarea crizei pandemice. Propunerile au fost discutate, sâmbătă, la Consiliul Suprem de Securitate, transmite IPN.
La un briefing de presă, președintele Maia Sandu a atenţionat că experții în sănătate prognozează că Republica Moldova riscă să ajungă la un număr şi mai mare de infectări şi decese. Preşedinţia recomandă Guvernului şi Parlamentului instituirea stării de urgenţă pentru două săptămâni.
Guvernul va elabora lista restricţiilor care vor fi impuse, activităţile şi categoriile de cetăţeni care vor cădea sub incidenţa acestora, compensaţiile pe care le vor primi din partea statului.
Totodată, preşedinţia recomandă modificarea componenţei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în care să se regăsească epidemiologi şi medici, şi activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format de reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea crizei.
De asemenea, se recomandă accelerarea campaniei de vaccinare, crearea unui registru de programare online a cetăţenilor pentru etapa de vaccinare în masă, elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu, extinderea capacităţii de testare şi compensarea pierderilor salariaţilor, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgentă, cu cel puţin 1000 de lei pe săptămână.
„Dragi cetățeni, în fiecare zi pierdem oameni dragi: bunici, artiști, medici – oameni care aduc valoare acestei țări. Suntem în această criză împreună și depindem unii de alții. Trecem printr-o perioadă foarte dificilă, dar sunt sigură că avem capacitatea și puterea să ieșim din criză cu capul sus. Solidari, demni, uniți în fața acestui pericol”, a spus Maia Sandu.
La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei și lideri ai fracțiunilor parlamentare.