În 2022, Națiunile Unite în Moldova au implementat programe și proiecte în valoare totală de 40 de milioane de dolari, care acoperă toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost direcționată către obiectivele ce se referă la combaterea sărăciei, la sănătate și bunăstare, egalitate de gen, orașe și comunități durabile și obiectivul privind pacea, justiția, și instituțiile puternice, transmite IPN.
În pofida provocărilor fără precedent aduse de războiul din Ucraina, în anul 2022, Echipa de Țară a Națiunilor Unite în Moldova, formată din 26 de agenții ONU, programe, fonduri și alte entități ONU, împreună cu partenerii săi, au înregistrat progrese în toate cele patru direcții strategice ale activității sale. Și anume, prin avansarea drepturilor omului și egalității de gen, consolidarea capacităților instituționale și de guvernare, îmbunătățirea accesului la muncă decentă și îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii locale, îmbunătățirea calității educației, a serviciilor de sănătate și a asistenței sociale și promovarea rezistenței la schimbările climatice.
„Războiul din Ucraina a necesitat ajustări semnificative în modul în care și-a implementat activitățile Națiunile Unite în Republica Moldova în anul 2022. Scopul nostru a fost să ne asigurăm că sprijinul este oferit nu numai refugiaților, ci și comunităților și familiilor gazdă, abordând provocările de dezvoltare existente într-o manieră care, ar preveni dezvoltarea tensiunilor între populația de refugiați și comunitățile gazdă”, a declarat Simon Springett, coordonator rezident al ONU în Moldova, citat într-un comunicat de presă.
Anul 2022 a culminat cu realizări importante în domeniul statisticii oficiale, la care ONU Moldova a contribuit în cadrul UNPFSD 2018-2022. În afară de aceasta, 60 de OSC naționale și locale au evaluat peste 300 de recomandări privind drepturile omului emise de organele internaționale de monitorizare a drepturilor omului. Rețeaua de mediatorii comunitari romi de pe ambele maluri ale Nistrului a fost consolidată. În același timp, opt centre de tineret suplimentare au extins Rețeaua Națională a Centrelor de Tineret la 52 de entități (dintre care 5 complet accesibile) în toată țara, oferind diferite oportunități tinerilor de a se dezvolta și de a participa la viața civică. Peste 35 de mii de tineri și tinere și-au sporit cunoștințele despre cetățenia activă și participarea civică, dezvoltarea personală, egalitatea de gen și abilitarea femeilor.
Au fost înregistrate progrese și în domeniul creșterii economice durabile, incluzive și echitabile, ceea ce a dus la crearea, extinderea sau consolidarea rezilienței economică a 425 de întreprinderi mici și mijlocii, dintre care 101 sunt femei. Aproximativ 380.000 de persoane au beneficiat de infrastructură publică îmbunătățită. La fel, 1000 de locuri de muncă au fost create sau menținute, mai mult de jumătate fiind destinate femeilor.
Cu sprijinul tehnic și politic al Națiunilor Unite, cetățenii au acum acces sporit la serviciile de sănătate și au asigurată continuitatea acestora, inclusiv la servicii de sănătate esențiale, servicii de sănătate perinatală, sexuală și reproductivă și sistemul de îngrijire de urgență. Aproximativ 700 de mii de persoane din grupurile vulnerabile au beneficiat de diferite servicii de sănătate, în timp ce 191 de copii cu dizabilități au beneficiat de serviciile intervenției preșcolare.