„Am reuşit să înlăturăm restanţele pe 2014 - 2015 şi să realizăm toate obiectivele trasate pentru 2016 în Acordul de Asociere, semnat de Republica Moldova cu UE”, a menţionat vicepremierul şi ministrul economiei Octavian Calmâc, prezentând totalurile activităţii ministerului pentru anul care se încheie. În noul an accentul va fi pus pe implementarea prevederilor actelor legislative armonizate la cele europene, precum şi pe extinderea aplicării acestora pentru sectorul privat, transmite IPN.
Economia naţională, în special sectorul agrar, a reuşit să valorifice pe deplin toate cotele oferite de UE, ba chiar pe anumite sectoare, unde UE a stabilit cote flotante (cereale, zahăr, struguri de masă, prune), cotele au fost dublate, iar în unele cazuri triplate. Concomitent au fost lansate negocieri privind extinderea preferinţelor comerciale cu alţi parteneri. Se negociază acorduri de liber schimb cu Egiptul şi China.
„Pe dimensiunea bilaterală a fost relansat dialogul cu Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, România şi alte ţări pe platforma comisiilor mixte interguvernamentale de colaborare comercial economică. Astfel că, în 2017 aşteptăm o îmbunătăţire a schimburilor comerciale cu partenerii comerciali ai Moldovei, atât cei tradiţionali, cât şi mai noi”, a comunicat vicepremierul.
Octavian Calmâc a mai spus că în paralel se lucrează la ameliorarea mediului de afaceri. A fost redus numărul actelor permisive necesare pentru iniţierea şi desfăşurarea afacerilor, la prima etapă cu 114 certificate, autorizaţi, avize. La etapa a doua mai urmează să mai fie reduse alte 200 de acte permisive. Totodată, numărul instituţiilor cu funcţii de control a fost micşorat de 69 la 18, dintre care 5 sunt regulatori independenţi.
O reuşită, în opinia sa, o constituie diminuarea poverii raportării, agenţii economici urmând să raporteze doar unei singure instanţe, dar nu la cinci. A fost simplificată şi procedura de lichidare a întreprinderilor, în special a celor mai mici.
Vicepremierul a dat o notă pozitivă mai multor programe de susţinere a antreprenoriatului, precum ar fi PARE 1+1, unde cu banii migranţilor sau rudelor lor au fost deschise 145 de afaceri. În cadrul programului au fost instruiţi 1700 de tineri, mulţi din ei s-au lansat în business. Oficialul a menţionat şi programele de sporire a competitivităţii, Fondul de garantare a creditelor, care a acordat agenţilor economici 137 de garanţii pentru accesarea creditelor bancare.