În 2015 societatea civilă trebuie să fie mult mai bună decât a fost în aceşti ani, când s-a arătat destul de loială intereselor grupurilor politice, în loc să promoveze interesul public. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, contactat de IPN.
„Sper că în 2015 societatea civilă se va desprinde de aceste interese ale partidelor politice şi va putea construi un sistem de interes naţional, public”, a subliniat Sergiu Ostaf. Speranţele sunt legate şi de faptul că societatea civilă va putea influenţa mai mult procesele decizionale, pentru ca oamenii să aibă beneficii, or până acum aceste eforturi au fost limitate.
„De asemenea, sper că în 2015 societatea civilă va fi mult mai vocală şi mai intransigentă atunci când relaţionează cu partenerii de dezvoltare. Ultimii devin şi ei captivi ai unor interese oportuniste de susţinere a guvernării, fără a vedea mandatul acestor organizaţii, iar mandatul lor este să acţioneze în interesul cetăţenilor”, a subliniat Sergiu Ostaf.
Printre actele legislative asupra votării cărora societatea civilă va insista în 2015 Sergiu Ostaf a menţionat proiectul de lege privind controlul tutunului, proiectul legii privind finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice, proiectului de lege privind transparenţa acţionariatului în mass-media. „Din păcate, societatea civilă nu a fost un actor puternic pentru a apăra aceste iniţiative, a rămas la influenţa şi cheremul partidelor şi persoanelor influente, care au manipulat. Societatea civilă a fost deposedată de ceea ce a avut – imaginea, de un sector care ţinea foarte mult la interesele cetăţenilor”, a spus Sergiu Ostaf.
Preşedintele CNP spune că observă tot mai multe exemple de oportunişti în sectorul societăţii civile, care acţionează pe contracte neoficiale, angajamente personale faţă de grupurile politice şi elitiste. Pentru a schimba situaţia, Sergiu Ostaf a spus că trebuie să fie diversificate sursele de finanţare a organizaţiilor societăţii civile, trebuie să existe contractele sociale. Direcţionarea impozitelor din partea cetăţenilor va consolida societatea civilă.