În anul viitor, se va subvenţiona preponderent procurarea utilajului de procesare şi stocare a fructelor şi legumelor. „În 2013 am avut condiţii climaterice bune, roadă bogată, însă producătorii agricoli nu au avut de câştigat, deoarece nu au avut condiţii de păstrare. Au câştigat industriile auxiliare şi serviciile”, a declarat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, pentru IPN.
Oficialul a remarcat că anul rodnic a dus la creşterea economică, a fost asigurată siguranţa alimentară ţara. Tot în anul curent s-a reuşit reformarea domeniului sanitar şi fitosanitar, o cerinţă pentru parafarea Acordului de Asociere cu UE, care prevede şi crearea Zonei de Liber Schimb. A fost creat Oficiul Viei şi Vinului şi s-a lansat reforma sectorului vitivinicol.
„În acest an, implementarea tehnologiilor moderne şi subvenţionarea în agricultură au dus la recuperarea pierderilor din 2012, an secetos, şi la o creştere a producţiei agricole mai mare decât în 2011 – un an agricol foarte bun. De asemenea, am reuşit să convingem partenerii europeni să facem la Chişinău prima conferinţă a miniştrilor agriculturii din Parteneriatul Estic”, a comunicat ministrul, referindu-se la reuşitele anului care trece. Pe lista reuşitelor oficialul a trecut şi reducerea TVA în agricultură de la 20% la 8%. Iar excluderea TVA la procurarea tehnicii va da un impuls la mecanizarea agriculturii, a spus ministrul.
Cât ţine de nereuşite, Vasile Bumacov a spus că nu a fost lansată construcţia centrului agricol. Acest lucru rămâne o prioritate pentru anul viitor. „Am finalizat negocierile cu Banca Europeană de Investiţii în acest sens şi, în luna februarie, urmează să avem o promisiune clară de la această instituţie”, a subliniat oficialul.
Cât ţine de anul viitor, 2014, Vasile Bumacov a comunicat că a fost majorat fondul de subvenţionare în agricultură până la jumătate de miliard de lei. Se vor subvenţiona domeniile cu mai multă eficienţă. Se vor majora subvenţiile la procurarea utilajului de stocare şi uscare. Elevatoarele existente acum consumă multă energie şi sunt monopolizate. Se va subvenţiona procesarea cartofilor, soia, merelor, dar şi construcţia frigiderelor. Vor fi finanţate substanţial utilajele de sortare şi ambalare. „În UE nu putem exporta fără să avem produse bine sortate şi ambalate”, a subliniat ministrul.
De asemenea, va fi susţinut masiv sectorul zootehnic. La acel jumătate de miliard de lei preconizat pentru subvenţionare, se aşteaptă şi resurse europene.