În 2010 va fi efectuat Recensământul general agricol
Efectuarea Recensământului general agricol 2010 va constitui acţiunea principală prevăzută în Programul lucrărilor statistice pe anul 2010. Organizarea lucrărilor aferente acestuia va solicita o sumă de 76,14 mln lei, dintre care suma de 61,2 mln lei va fi acoperită din contul donatorilor externi, iar restul, peste 14,9 mln lei din contul bugetului de stat, notează Info-Prim Neo cu referire la Lucia Spoială, director general al Biroului Naţional de Statistică (BNS).
Programul lucrărilor statistice pe 2010 al BNS mai prevede elaborarea a două studii noi: „Plasarea în câmpul muncii a tinerilor specialişti (la întreprinderi)” şi cercetarea statistică asupra gospodăriilor casnice „Reconcilierea vieţii profesionale cu cea familială”, care este un modul complementar la cercetarea „Ancheta Forţei de muncă”.
În general, BNS îşi propune să elaboreze în anul curent 105 titluri de lucrări, peste 160 de note şi informaţii operative statistice, 30 ediţii statistice.
Circa 100 de chestionare vor fi completate şi prezentate la solicitările organismelor internaţionale.
De către alte autorităţi administrative centrale, instituţii de stat vor fi elaborate şi furnizate în adresa autorităţilor publice interesate 50 rapoarte statistice şi 51 titluri de informaţii.
Potrivit Luciei Spoială, la elaborarea Programului s-a luat în considerare necesitatea de a pune la dispoziţia factorilor de decizie a datelor statistice, solicitate în procesul de elaborare a politicilor de dezvoltare economică şi evaluare a nivelului de implementare a acestora, precum şi de creşterea cerinţelor de informare a utilizatorilor de date statistice interni şi externi.
De asemenea, un obiectiv a fost promovarea mai bună a R. Moldova în spaţiul informaţional european şi internaţional. Din aceste şi alte considerente a fost redus termenul de elaborare şi prezentare beneficiarilor a 12 lucrări statistice (numărul nou-născuţilor, persoanelor decedate, structura populaţiei pe vârste şi sexe, coeficientul îmbătrânirii, unele date agricole). În cazul altor lucrări, pentru a asigura o calitate mai bună a calculelor, termenul de elaborare a fost extins (de exemplu, calculele privind PIB-ul, inclusiv pe categorii de resurse).
Totodată, pentru a diminua povara raportării asupra agenţilor economici, periodicitatea elaborării datelor privind efectivul de salariaţi şi locurile de muncă la întreprinderile cu un număr de până la 19 angajaţi se va reduce de la trimestrial la anual.
Realizarea Programului lucrărilor statistice pe anul 2010 se va face în limita mijloacelor bugetare prevăzute pentru BNS, plus cofinanţarea din partea donatorilor externi a lucrărilor recensământului agricol.