În 2010 nu a fost finanţat niciun proiect de dezvoltare regională
Din mijloacele alocate în 2010 în Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională (FNDR) – 113,7 mln lei (1% din toate veniturile bugetului de stat), au fost valorificate doar 1,7 mln lei (1,5%) pentru întreţinerea agenţiilor de dezvoltare regională, transmite Info-Prim Neo cu referire la Raportul auditului gestionării FNDR, prezentat de Curtea de Conturi.
Nici donaţiile externe care au ajuns în FNDR (echivalentul a 28 mln lei) nu au fost valorificate. „Nu este un semnal pozitiv, inclusiv pentru finanţatorii externi, care pot pune la îndoială capacitatea Moldovei a valorifica sursele acordate”, a menţionat Valentina Madan, şefă de departament la Curtea de Conturi.
În anul 2010 cele trei agenţii de dezvoltare – Nord, Centru şi Sud, au înaintat primele proiecte de dezvoltare regională, dintre care 14 au fost aprobate pentru finanţare. Potrivit ministrului dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan, Lega privind dezvoltarea regională a fost adoptată în 2006, dar abia la sfârşitul anului 2009 şi în 2010 s-au făcut paşi concreţi pentru implementarea ei: a fost creat cadrul instituţional al dezvoltării regionale şi au fost aprobate primele proiecte de dezvoltare regională.
„Sunt mai multe motive care explică nevalorificarea mijloacelor pentru finanţarea acestor proiecte, atât motive obiective (bugetul a intrat în vigoare pe la jumătate de an), cât şi subiective, inclusiv lipsa de experienţă în realizarea unor astfel de proiecte. Dar regretabil este faptul că FNDR nu este cumulativ şi mijloacele alocate, dar valorificate în 2010 nu pot fi trecute pe anul 2011”, a menţionat Marcel Răducan.
Durata de realizarea a unor proiecte regionale este mai mare de un an, spune ministrul, şi ar fi logic ca mijloacele neutilizate să fie disponibile pentru utilizare în anul următor. „Decizia Guvernului cu privire la realizarea Legii dezvoltării regionale prevede această posibilitate. Însă intră în contradicţie cu regulile generale, potrivit cărora veniturile şi cheltuielile din buget sunt aprobate pe perioada de un an”, a mai spus Marcel Răducan. Un proiect de modificare a Legii privind dezvoltarea regională a fost deja prezentat Guvernului şi va fi transmis Parlamentului.
Mijloacele FNDR pe anul 2011 sunt valorificate cu succes, până în prezent circa 60 la sută din acestea au fost alocate pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare regională.
Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu, a menţionat că e necesar de a promova în ritm susţinut modificările şi completările în legislaţie, deoarece nevalorificarea mijloacelor FNDR nu înseamnă altceva decât faptul că oamenii au fot lipsiţi de servicii calitative în sumă de circa 130 mln lei (banii alocaţi în FNDR în 2010 din surse interne şi externe). Preşedintele Curţii de Conturi a îndemnat responsabilii din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, precum şi ai agenţiilor de dezvoltare regională să acorde o mai mare atenţie instruirii persoanelor care elaborează proiecte de dezvoltare regională.