În 2007 câteva mii de întreprinderi au fost scoase din lista nepasibilă deetatizării, deputat

În 2007, când PCRM era la guvernare, câteva mii de întreprinderi au fost scoase din lista bunurilor de stat nepasibile deetatizării. Despre aceasta a declarat deputatul PLDM, Veaceslav Ioniţă, în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime. Deputatul a spus că această cifră nu poate fi comparată cu câteva întreprinderi care au fost scoase din listă, în cadrul şedinţei parlamentare de vineri, 5 iulie, în care au avut loc altercaţii între deputaţii comunişti şi cei din coaliţie, transmite IPN.

Veaceslav Ioniţă a spus că scopul legii votate este administrarea eficientă a proprietăţii publice, iar opoziţia nu a fost sinceră, deoarece acest proiect are aproape doi ani de când se află în Parlament. În această perioadă proiectul nu a fost examinat în Parlament pentru că au avut loc zeci de întruniri cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei, întruniri la care nu a fost niciodată prezent un reprezentat al opoziţiei.

„Îi calific pe comunişti ca nişte persoane care nu-şi exercită mandatul lor. Această lege vine cu o schimbare cardinală în tot ce înseamnă administrarea proprietăţii. Noi vrem să fim siguri că proprietatea publică nu se aduce la un faliment intenţionat. Comuniltii au primitivizat mesajul şi nu s-au interesat ce se întâmplă cu proprietatea statului”, a spus deputatul.

Referindu-se la investiţii, Veaceslav Ioniţă a spus că sunt mai multe probleme în Republica Moldova pentru investitori: justiţia, impozitele, infrastructura, cele ce ţine de drum, energie, apă, condiţii care trebuie să le ofere statul.

Prezent la emisiune, viceministrul economiei, Dumitru Godoroja, a spus că unele întreprinderi care au fost scoase din lista bunurilor nepasibile deetatizării, sunt pline de datorii, referindu-se la CET 1, CET 2. „Aceste întreprinderi au nevoie de investiţii. Dar cine a dus aceste întreprinderi în datori până în 2009 de sute de milioane de lei? Toate învinuirile comuniştilor sunt emotive care nu au niciun argument de bază”, a spus viceministrul.

Economistul Visarion Ceşuev a declarat că în urma acesti legi toate întreprinderile vor fi vândute pe un preţ mic, deaceea încă nu este momentul implementării acestei legi, ci doar atunci când economia naţională va fi în creştere.

La ultima şedinţă de săptămâna trecută, Parlamentul a aprobat un proiect de lege, în prima lectură, prin care mai multe întreprinderi au fost scoase din lista bunurilor nepasibile deetatizării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.