Judecătorul va putea fi supus sancţiunilor contravenţionale numai de către instanţa de judecată. Aceasta va informa, în mod obligatoriu, Consiliul Superior al Magistraturii despre faptul sancţionării contravenţionale a judecătorului – o modificare în acest sens în completarea articolului 19 a Legii cu privire la statutul judecătorului a aprobat Guvernul.
Ministrul Justiţiei Vladimir Cebotari a spus că în prezent pentru a intenta un dosar de urmărire penală este necesară ordonanţa procurorului general şi acordul Consiliului Superior al Magistraturii. Orice altă acţiune de urmărire penală precum interceptarea telefonică sau reţinerea judecătorului trebuie să fie susţinută de CSM.
„Prin această modificare judecătorul nu mai are o imunitate atât de complexă. Pentru intentarea unui dosar penal, va fi nevoie doar de ordonanţa procurorului general”, a specificat el.
Ministrul a precizat că această modificare va permite executarea hotărârilor Curţii Constituţionale şi va diminua garanţiile procesuale excesive acordate judecătorilor atunci când ei sunt traşi la răspundere.
„Este o prevedere drastică, ce face judecătorii mai vulnerabili, îi lipseşte pe cei ce au săvârşit delicte de posibilitatea să se eschiveze de răspundere pentru faptele admise în afara exercitării actului de justiţie. Şi, desigur, o premisă de a „face curăţenie” în sistemul judecătoresc”, a relevat ministrul justiţiei.