Deşi în 2014 pentru prima dată în Republica Moldova s-au pronunţat sentinţe de condamnare cu executare a pedepsei penale în cazul torţionarilor, impunitatea pentru abuzurile comise de poliţişti rămâne o problemă semnificativă de sistem – constată raportul anual în domeniul drepturilor omului, prezentat de Amnesty International miercuri, 25 februarie, transmite IPN.
În raportul Amnesty International se menţionează că, după evenimentele din aprilie 2009, din cele 102 de plângeri oficial înregistrate de Procuratura Generală au fost pornite dosare penale pe 58 dintre cazuri şi doar 31 au fost audiate în instanţele de judecată. În cazul a 27 de ofiţeri de poliţie au fost pronunţate sentinţe de condamnare cu suspendarea executării pedepsei penale. La finele anului 2013, un poliţist a fost achitat, în dosarul omorului lui Valeriu Boboc, care a decedat ca rezultat al acţiunilor de tortură, din aprilie 2009.
Termenul de prescripţie de cinci ani, în cazul abuzurilor de serviciu, comise de poliţişti în aprilie 2009, a expirat în aprilie 2014. Astfel, un număr semnificativ de persoane suspectate că ar fi comis acte de tortură în aprilie 2009 nu vor mai fi pedepsite penal. La sfârşitul lui 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în şapte cazuri, pentru încălcarea art. 3 CEDO (interzicerea torturii), privind evenimentele din aprilie 2009. În toate şapte cazuri, Curtea a constatat că ancheta a înregistrat serioase încălcări în ceea ce priveşte pornirea eficientă a urmăriri penale, inclusiv ignorarea unor probe vitale.
Anul trecut, pentru prima dată, trei ofiţeri de poliţie au fost condamnaţi la trei ani de privaţiune de libertate, cu executare, pentru acţiunile de tortură faţă de 2 persoane comise în 2011. Tot în 2014, pentru prima dată, a fost organizat cu succes marşul egalităţii, de către comunitatea LGBTI din Moldova. Participanţii au avut posibilitatea să parcurgă tot traseul planificat, în centrul capitalei, iar forţele de ordine au securizat traseul, evitându-se confruntările cu grupurile agresive care s-au pronunţat contra marşului.
Contrar acestei evoluţii pozitive, Legea cu privire la asigurarea egalităţii, care a intrat în vigoare în ianuarie 2013, nu este conformă integral standardelor internaţionale. Legea nu menţionează orientarea sexuală şi identitatea de gen atunci când stipulează interzicerea discriminării, cu excepţia capitolului cu privire la discriminarea în relaţiile de muncă. De asemenea, poliţia nu a reuşit să investigheze adecvat multiplele atacuri comise faţă de activiştii LGBTI, se menţionează în raportul dat publicităţii de Amnesty International.