Cererile pentru împrumuturile, acordate de către asociațiile de economie și împrumut (AEÎ) sunt în continuă creștere. Se majorează și valoarea medie a unui împrumut ce revine unui beneficiar, transmite IPN cu referire la Aurica Doina, membră a Consiliului de administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Astfel, valoarea medie a unui împrumut s-a majorat pe parcursul anului 2013 cu 15,2 la sută și a constituit 9 587 lei. Valoarea medie a economiilor atrase sub formă de depuneri, ce revenea unui membru depunător, a constituit 27501 lei, înregistrând o majorare cu 6 889 lei sau 33,4 la sută față de anul precedent.
Aurica Doina a dat o notă pozitivă proiectului de lege privind modificările și completările La Codul contravențional și Codul penal, incluse în pachetul de legi aprobate prin asumarea responsabilității Guvernului. Aceste modificări și completări vin să responsabilizeze administratorii AEÎ în desfășurarea unei activități de creditare corecte.
În proces de definitivare se află un proiect de lege, care prevede instituirea unui fond de garantare a depunerilor, efectuate în AEÎ, acest proiect va fi promovat în curând. În paralel, se lucrează la diversificarea serviciilor, pe care AEÎ le-ar putea oferi cetățenilor din mediul rural unde acestea activează.
„Dacă ne referim la practicile bune care există în acest sens în UE, spectrul serviciilor oferite include o listă de 20 de denumiri. Cele mai răspândite ar fi serviciile de achitare a plăților comunale, cu atât mai mult că AEÎ sunt dotate și au capacitățile instituționale respective, de schimb valutar la nivel de localitate, alte servicii necesare sătenilor. Anul trecut, de exemplu, am desfășurat împreună cu companiile de asigurări instruiri ale administratorilor AEÎ. Și în prima jumătate a acestui an 26 AEÎ au raportat activitate de intermediere în domeniul asigurărilor. Ele au subscris prime în sumă de 22 mii lei”, a mai adăugat ea.
În Republica Moldova activează peste 300 AEÎ, cuprinzând, practic, tot teritoriul țării.