Împrumutul de la FMI este un instrument rezonabil și accesibil, opinie

Cea mai recentă tranșă de împrumut acordat Republicii Moldova de către Fondul Monetar Internațional constituie un instrument rezonabil și accesibil pentru țară. În plus, împrumutul nu poate fi acordat unor state instabile. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, susține că împrumutul de la FMI este un instrument rezonabil și accesibil. În opinia lui, în ceea ce ține de acest împrumut există două aspecte foarte clare și importante. În primul rând, Banca Națională a Moldovei, prin aceste resurse financiare, menține stabilitatea leului moldovenesc. Al doilea aspect ține de reformele din domeniul financiar-bancar. „Acest credit este unul dintre cele mai reușit contractate de Republica Moldova și are beneficii, care se pot răsfrânge asupra fiecărui cetățean al țării”, spune Sergiu Ostaf.

Comentatorul politic Andrei Andrievschi afirmă că Fondul Monetar Internațional nu colaborează cu regimurile instabile și cu statele unde nu există stabilitate pentru că aceasta nu este o organizație de binefacere, nu dăruiește bani și nu-i investește în țări care ulterior nu pot întoarce banii. De aceea, FMI verifică foarte atent statul înainte de a-i acorda împrumuturi. „În plus, asupra Fondului nu pot influența declarații emoționale sau cerințe, indiferent din partea cui sunt adresate”, spune Andrei Andrievschi. Potrivit lui, o precizare în acest sens se conține și în comunicatul declarația FMI prin care spune că Moldova respectă toate condițiile stabilite anterior.

Consiliul de directori executivi al FMI a finalizat pe 29 iunie a treia evaluare a programului convenit cu Republica Moldova, susținut prin cele două mecanisme și a aprobat solicitarea de modificare a criteriilor de performanță. În urma finalizării evaluării programului, devin disponibile 24 de milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa33,8 milioane de dolari). Programul ECF/EFF, în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane de dolari sau 75% din cota Republicii Moldova la FMI) a fost aprobat pe 7 noiembrie 2016.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.