Împrumut de 120 de milioane de euro pentru sectorul horticol

Banca Europeană de Investiţii va oferi Republicii Moldova un împrumut de 120 de milioane de euro pentru implementarea proiectului „Livada Moldovei”, în scopul modernizării şi restructurării lanţului valoric al sectorului horticol. Guvernul a aprobat marţi, 26 august, proiectul de lege pentru ratificarea contractului de finanţare semnat cu BEI la 31 iulie 2014.

Creditul va fi oferit Moldovei pentru 12 ani, cu o perioadă de graţie de 4 ani şi o rată a dobânzii de 0,75% anual.

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a menţionat că în ultimii 10 ani valoarea exporturilor produselor sectorului horticol a crescut de 4,3 ori, depăşind rata creşterii exporturilor totale.

„De resursele financiare ale BEI vor beneficia circa 300 de agenţi economici din sectorul horticol, circa 52 de mii de gospodării ţărăneşti, un număr mare de agenţi economici care activează în industria conexă, precum şi instituţiile de învăţământ şi cercetare în domeniul horticol”, a menţionat Vasile Bumacov.

La beneficiari finanţarea va ajunge prin băncile comerciale cu o rată a dobânzii de 5-6%. Banii urmează să fie utilizaţi pentru crearea şi modernizarea livezilor, procurarea echipamentului pentru îmbunătăţirea eficienţei resurselor în producţie, procesare, post-recoltare şi logistică.

Ministrul a menţionat că realizarea acestui proiect de finanţare este similară celui privind finanţarea sectorului vitivinicol, pentru care BEI a oferit anterior un împrumut în valoare de 75 mln euro.

Până în prezent, BEI a finanţat nouă proiecte investiţionale, în valoare totală de 282 mln euro, în următoarele domenii: infrastructura drumurilor, sectorul vitivinicol, renovarea transportului public în Chişinău, aprovizionarea cu apă şi canalizare a mai multor localităţi, dar şi creditarea ÎMM.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.