Implementarea sistemului mixt începe tardiv și cu încălcarea legii, Promo-LEX

Implementarea sistemului electoral mixt începe tardiv, cu încălcarea legii și subminarea independenței Comisiei pentru constituirea circumscripțiilor uninominale, susțin experții Asociației Promo-LEX. Într-o declarație, aceștia precizează că Guvernul nu a format Comisia națională în termenul prevăzut de lege, iar Proiectul de Regulament cu privire la activitatea Comisiei, elaborat de Ministerul Justiției, nu prevede componența nominală a Comisiei și durata mandatului acesteia, transmite IPN.

Potrivit autorilor declarației, articolul III al Legii din 20 iulie, prin care a fost schimbat sistemul electoral, obligă Guvernul în termen de 30 zile, care au expirat la 20 august 2017, să formeze Comisia națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, iar Cabinetul de Miniștri nu s-a conformat. Totuși, la 18 august 2017, cu 2 zile înainte de expirarea termenului limită, Ministerul Justiției a lansat spre consultări publice un Proiect de Regulament cu privire la activitatea acesteia. Proiectul nu prevede componența nominală a Comisiei și durata mandatului acesteia. În schimb, stabilește mai multe norme care țin de competența doar a Comisiei înseși.

Aceasta pentru că modificările la Codul Electoral prevăd că respectiva Comisie va activa în baza propriului regulament aprobat de Guvern. ”Corespunzător, inițiativa Guvernului de a reglementa activitatea unei comisii care conform legii se prezumă a fi independentă și care urmează să-și elaboreze propriul Regulament de activitate care doar tehnic urmează să fie aprobat de Guvern nu înseamnă altceva decât ingerință directă în activitatea acestui organ și intenție de suprimare a independenței acesteia”, se spune în documentul Promo-LEX.

Or, Guvernul urma până la 20 august 2017, doar să aprobe componența nominală a Comisiei independente și să stabilească mandatul de activitate a acesteia în timp, cu fixarea termenului în care Comisia creată va propune Guvernului propriul Regulament de activitate. În același timp, art. 3 al proiectului Regulamentului, care stabilește aprobarea de către Guvern a componenței Comisiei, cu cel puțin 14 luni până la data expirării mandatului Parlamentului, la momentul de față intră în contradicție directă cu respectivul articol.

„Reiterăm poziția Asociației Promo-LEX prin care am indicat că, atribuirea dreptului de constituire a circumscripțiilor electorale uninominale permanente unui organ politic, și anume Guvernului, care este subordonat majorității parlamentare, precum și neincluderea hotarelor circumscripțiilor uninominale în corpul Codului Electoral este o deficiență majoră a sistemului electoral mixt aprobat prin Legea nr.154 din 20 iulie 2017. Cu toate acestea, semnalăm și alte deficiențe ale proiectului de Regulament care urmează a fi luate în calcul de către Comisia creată la etapa elaborării propriului Regulament”, se mai arată în declarație.
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat Legea nr.154 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, prin care în esență a fost modificat sistemul electoral prin trecerea de la sistemul proporțional de vot la unul mixt.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.