Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale. Dezbatere IPN

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, lansat oficial pe 5 octombrie 2022, și-a propus să îmbunătățească calitatea vieții în mediul rural. Pentru a atinge acest scop ambițios, au fost setate mai multe obiective, printre care a îmbunătăți calitatea furnizării serviciilor publice locale în cadrul comunităților selectate. Un alt obiectiv a fost a spori accesul bărbaților și femeilor la infrastructura socială, economică, tehnică și serviciile asociate. De asemenea, prin implementarea proiectului s-a urmărit să fie create oportunități de afaceri și locuri de muncă, precum și să fie consolidată dezvoltarea locală prin participarea activă a comunităților. Cu un buget total de 27,4 milioane de euro, programul este așteptat să-și atingă obiectivele până în decembrie 2025. Despre inițiativa finanțată de Uniunea Europeană, Germania, Austria și Polonia – au discutat participanții la dezbaterea publică „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, organizată de Agenția de presă IPN.

Președinta Centrului de instruire și consultanță, e-Circular.org, Aurelia Bahnaru, a declarat că este vorba despre un program ce reprezintă o oportunitate deosebită pentru localitățile rurale. Aceasta în condițiile în care persistă problema deficitului de resurse financiare la nivel național. Potrivit ei, este o realitate și foarte multe din servicii au nevoie de suport, iar astfel de programe oferă suport financiar care ajută la dezvoltarea serviciilor de calitate. „Și dezvoltând aceste servicii de calitate, având suport și pe expertiză, inclusiv pe partea de consolidare a capacităților, localitățile au posibilitatea să se dezvolte mai departe economic și social, iar astfel să le ofere condiții prielnice de trai oamenilor din acele localități”, a notat Aurelia Bahnaru.

Potrivit ei, fiecare din localitățile beneficiare vor încerca să implementeze acțiuni care să fie cât mai aproape de necesitățile oamenilor din localitatea lor. „Mă bucur să văd că în unele localități, numărul populației este în creștere, condițiile de trai sunt mai bune, infrastructura este în continuă de dezvoltare, iar oamenii se trag acasă. Și astfel de programe determină oamenii să rămână în Moldova, să locuiască și să se dezvolte aici”, a mai spus președinta Centrului de instruire și consultanță.

Primarul comunei Lozova din raionul Strășeni, Viorel Jardan, consideră că acest program țintește foarte inteligent cele trei regiuni cheie ale țării – centru, nord și sud, din fiecare fiind  selectat câte un raion. Potrivit lui, sunt raioane destul de active, care acum au oportunitatea să se miște cu pași mai rapizi, ajungând la necesitățile fiecărui cetățean. „Și aceasta indiferent de posibilități, de capacități, indiferent de nivelul de percepție, pentru că deseori în localitățile rurale se confundă apa gustoasă cu apa sănătoasă. Se mai pune accent pe elementul tradiționalist. Se mai pune accent pe sursa epuizabilă de apă, izvoarele de suprafață care se cunoaște foarte bine care sunt consecințele și riscurile utilizării acestei ape”, explică edilul.

Viorel Jardan a remarcat faptul că multitudinea de domenii în care intervine acest proiect chiar o să dea rezultate. Or, este vorba despre acțiuni ce vizează grădinițele, școlile, susținerea familiilor defavorizate, precum și suportul pentru instituțiile publice la conectarea la apă și sanitație. „Cel mai important este suportul pentru administrația publică locală în elaborarea documentelor strategice de planificare și ulterior parcurgerea tuturor etapelor cu suportul și ghidajul partenerilor pentru a avea efectul scontat și pentru a produce sută la sută fiecare punct din obiectivele stabilite inițial”, a mai spus primarul.

Primarul satului Zubrești din raionul Strășeni, Maria Manole, a declarat că prima atestare a localității a fost în anul 1622, iar la baza fondării satului au stat 12 familii de răzeși. În prezent, conform datelor BNS, în sat sunt 2065 de săteni. Potrivit ei, oamenii de la țară nu vor să se deosebească de cei de la oraș și cu adevărat au anumite cerințe față de autoritățile publice locale ca să fie create și prestate servicii de calitate. În prezent în localitate se construiește rețeaua de canalizare și stație de epurare.

Maria Manole a precizat că o problemă majoră pentru localitate este asigurarea cu apă. Nu există apeduct – fapt ce reprezintă o problemă foarte gravă, pentru că oamenii au nevoie de apă care să fie bună de consumat. „Am mare speranță că fiind beneficiari în cadrul Programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, vom identifica posibilități ca să asigurăm localitatea cu apă. Pentru că noi avem o oportunitate foarte mare. Am primit sprijinit și am elaborat mai multe politici locale în Zubrești. Am elaborat și aprobat un plan de îmbunătățire a serviciilor de canalizare și apă și acest plan prevede și elaborarea unui studiu de prefezabilitate care ne va arăta clar cum putem să ne conectăm la apeduct, care sunt pașii ulterior pentru ca localitatea să fie asigurată cu apă”, a mai spus primarul.

Dezbaterea publică „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale” este ediția a șaptea, realizată în cadrul Proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este susținut de către Fundația Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.