Impactul zăpezii asupra culturilor agricole

Zăpada abundentă căzută săptămâna trecută în toată țara este un strat de protecție pentru culturile agricole de toamnă contra înghețurilor care se înregistrează. Potrivit specialiștilor de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, zăpada va permite și pătrunderea treptată a apei în sol, asigurând o umiditate suficientă pentru dezvoltarea culturilor începând cu încălzirea vremii.  

Solicitat de IPN, Vasile Șarban, șeful Direcției politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale, a declarat că zăpada nu se topește imediat și astfel nu există risc de spălări de terenuri sau eroziuni. Un lucru bun este că în timpul ninsorilor nu au fost spulberări, stratul așezându-se destul de uniform, chiar dacă diferă de la 10 la peste 25 de centimetri. Pentru că nici intensitatea vântului nu a fost prea mare, nu sunt suprafețe de culturi agricole dezgolite.

Zăpada este bună și pentru plantațiile pomicole, asigurând în partea de jos a trunchiului o temperatură mai ridicată față de cea din aer. Cât ține de vița de vie, ramurile sau brațele butucilor au fost acoperite cu zăpadă, dar nu au format o greutate într-atât de mare încât să apese ramurile sau să le rupă. Probleme ar putea exista doar acolo unde lăstarii nu au fost bine copți sau unde pomii nu au fost pregătiți corespunzător pentru iernare.

Șeful Direcției a mai spus că un pericol ar fi dacă s-ar înregistra temperaturi pozitive pentru o zi-două, inclusiv cu ploi sau lapoviță, iar ulterior ar fi iar temperaturi negative. În asemenea situație s-ar forma o pojghiță de gheață deasupra zăpezii și, dacă aceasta s-ar menține o perioadă mai îndelungată, poate avea efect negativ asupra culturilor, care nu vor mai avea parte de o ventilare corespunzătoare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.