Schimbările climatice au adus consecințe negative în mediul rural, generând o scădere semnificativă a recoltelor agricole. Aceste scăderi duc la insecuritatea alimentării în comunitățile rurale. Seceta extremă înregistrată în ultimii ani și neutilizarea irigărilor prin picurare amenință recolta și reprezintă un pericol pentru alimentația populației. Impactul schimbărilor climatice este mai vizibil și mai sensibil în special asupra femeilor și copiilor din mediul rural. Pericole majore generate de schimbările climatice au fost abordate în cadrul proiectului „Impactul schimbărilor climatice asupra femeilor din mediul rural” al Asociației „Femeia pentru Societatea Contemporană”.
Într-o conferință de presă la IPN, Veronica Lupu, președintele Asociației „Femeia pentru Societatea Contemporană” și director de proiect, a spus că proiectul a fost elaborat pentru a pune în discuție schimbările climatice, efectele schimbărilor climatice în Republica Moldova, impactul și persoanele care sunt vulnerabile în acest sens. „Accentul a fost pus pe un număr important de persoane, 250 de femei din mediul rural. Ne-am preocupat să ajungem la femeile care sunt interesate, experte, reprezentante de ONG-uri, reprezentate instituțiilor statului”, a spus Veronica Lupu.
Maria Culeșov, expertă în cadrul proiectului, a spus că schimbările climatice sunt una dintre cele mai grave amenințări cu care se confruntă societatea în secolul XXI și impactul acestora este resimțit nu numai în Moldova, dar și pe globul pământesc, dar mai ales în mediul rural. Creșterea temperaturilor afectează producția agricolă în zonele rurale. Aceste scăderi ale recoltelor duc la insecuritatea alimentară în multe comunități rurale.
Banca Mondială estimează că pierderile provocate de schimbările climatice în agricultură se ridică pe glob până la miliarde de dolari în fiecare an. Și acest lucru afectează în mod direct veniturile comunităților rurale și capacitatea acestora de a se susține financiar.
O altă problemă generată de schimbările climatice este scăderea biodiversității. Schimbările climatice au impact semnificativ asupra biodiversității. Ca rezultat al schimbărilor climatice s-au produs pierderi ale diversităților de specii. Dacă 30 de ani în urmă în Moldova creșteau extrem de bine brazii, mesteacănul, mai multe specii de stejar, actualmente a rămas numai o specie care poate să crească bine, acomodându-se la schimbările temperaturile de temperatură care se atestă.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.