Impactul crizei politice ar putea afecta realizarea obiectivelor economice stabilite pentru 2010
Perpetuarea crizei politice ar putea fi cea mai mare provocare a anului economic 2010, a menţionat în cadrul unei dezbateri vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, citat de Info-Prim Neo.
În opinia lui Lazăr, nealegerea şefului statului şi perspectiva implicării într-o nouă campanie electorală generează incertitudine nu numai în societatea moldovenească, dar şi printre potenţialii finanţatori externi ai R. Moldova. „Pentru a scoate economia din criză şi a o plasa pe traiectoria creşterii, sunt necesare reforme, acestea au anumite costuri şi noi trebuie să fim siguri că ei (finanţatorii externi) vor acoperi la nevoie aceste costuri”, a precizat el.
Lazăr a spus că moştenirea preluată de la guvernarea comunistă nu constituie doar găurile în buget, starea finanţelor publice complet deteriorată şi politicile economice populiste, în multe cazuri depăşite, ci şi sistemul administrativ ineficient cu modul supercentralizat de luare a deciziilor, sabotajul unor funcţionari publici şi mediul de afaceri neperformant şi nepregătit pentru a activa în condiţii de criză.
„În afară de aceasta, opoziţia este numeroasă şi puternică. Faptul nu ar avea o importanţă mare, dacă economia ar fi pe un trend de creştere, dar ea se află în declin. În acest context marja de acţiune a guvernului actual nu este prea mare. De aceea, atât în Programul de stabilizare şi relansare economică pe 2009-2011, cât şi în politicile bugetar-fiscale, puse în baza Legii bugetului pe 2010, s-a încercat a găsi un compromis între necesitatea de a echilibra situaţia bugetului şi a finanţelor publice, interesele mediului de afaceri şi ale categoriilor de populaţie, care necesită protecţie socială”, a spus Lazăr.
Totuşi, vicepremierul s-a arătat optimist că în 2010 va fi obţinută creşterea economică preconizată de cel puţin 1,5 la sută.
Potrivit unor date prealabile cu care a operat el exporturile pe mai multe compartimente în ultimele două luni s-au stabilizat, nu înregistrează o creştere, dar nici descreştere. Drept dovadă sunt şi evoluţiile infrastructurii de transport în perioada respectivă. S-a înviorat activitatea în unele ramuri ale industriei. Puţin s-a dinamizat situaţia cu remitenţele, dar cererea de consum rămâne mică.
Lazăr a mai spus, cu referire la proiectul Legii bugetului pe 2010, că unele dezechilibre, care au fost observate şi de experţii independenţi, vor fi înlăturate prin promovarea rectificărilor chiar în prima lună a anului viitor.
„Am fost negociate mai multe finanţări de la donatorii externi, acestea vor veni în curând. Nu am putut să le considerăm în compartimentul de venituri ale bugetului de stat, de vreme ce acestea încă nu sunt, dar ele vor sosi”, a mai adăugat vicepremierul şi ministrul economiei Valeriu Lazăr.