În perioada ianuarie-septembrie 2020, PIB-ul s-a diminuat cu 8,2% comparativ cu perioada similară a anului precedent, fiind influențat de impactul crizei pandemice asupra sectoarelor economiei naționale. Cele mai afectate au fost comerțul intern, HoReCa, industria prelucrătoare, transportul și depozitarea, construcțiile, serviciile. Situația a fost prezentată de ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, într-o conferință de presă la sfârșit de mandat, transmite IPN.
Potrivit lui Anatol Usatîi, ca reacție la situația creată de criza pandemică și la propunerile parvenite din partea mediului de afaceri, a fost elaborat Programul de susținere a Digitalizării ÎMM-urilor. În cadrul acestuia, au fost instruiți 466 de antreprenori. Ulterior, din cadrul primului apel de granturi au fost aprobate spre finanțare 180 de afaceri, în sumă totală de 11,36 milioane de lei, care preconizează menținerea a peste 1000 de locuri de muncă.
În scopul facilitării accesului la finanțe, Guvernul a alocat suplimentar 50 de milioane lei pentru capitalizarea Fondului de Garantare a Creditelor cu elaborarea unui nou produs de garantare în contextul crizei. Instrumentul nou elaborat a fost aprobat și pus la dispoziția băncilor comerciale în luna septembrie. Totodată, în scopul susținerii companiilor agricole ce au suferit în urma secetei hidrologice, toate companiile agricole care solicită garanții financiare până la 31 martie 2021 sunt scutite de la plata comisionului de garantare pentru o perioadă până la 31 decembrie 2021.
În contextul pandemiei, pentru redresarea sectorului IMM, volumul resurselor financiare alocate prin programele de stat a fost majorat cu 84 % în raport cu nivelul bugetului planificat pentru 2020. În total pe parcursul anului 2020, în cadrul programelor de stat, peste 15 mii de agenți economici sau potențiali antreprenori au beneficiat de cel puțin o măsură de suport în afaceri.
Ministrul Usatîi a menționat că efectele economice ale crizei pandemice s-au resimțit și asupra activităților din cadrul Zonelor Economice Libere (ZEL) și Parcurilor Industriale, însă eforturile de gestionare a situației au determinat o menținere stabilă a indicatorilor economici. Conform rezultatelor preliminare, numărul mediu scriptic al angajaților rezidenților la sfârșitul anului 2020 a înregistrat o creștere față de anul 2019, cu 360 persoane sau cu 2 %.
În pofida efectelor pandemiei asupra bugetului public național, potrivit lui Anatol Usatîi, Guvernul a menținut volumele investițiilor în infrastructură, fiind alocați 1 605,7 milioane de lei în Fondul rutier pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale. De asemenea, a fost lansat Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor „Drumuri 2020”, pentru realizarea căruia a fost alocată suma de 1 375 de milioane lei.
Anatol Usatîi a mai spus că în anul 2020 autoritățile naționale au dat startul construcției LEA 400 kV Isaccea – Vulcănești – Chișinău și a stației Back to Back aferente. În contextul asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în 2020 a fost finalizată construcția gazoductului Ungheni-Chișinău. Totodată, în 2020, a fost finalizată implementarea a două proiecte majore de modernizare a infrastructurii sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică (SACET) din mun. Chișinău și mun. Bălți, cu un buget cumulativ de circa 50 de milioane de euro.