Timp de trei zile, manageri ai întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) din sectorul de prelucrare a produselor agroalimentare și a produselor alimentare vor fi instruiți de experți europeni în domeniul exportului pe piaţa Uniunii Europene. Instruirile vor avea loc în cadrul Academiei pentru ÎMM-uri lansate de Camera de Comerţ şi Industrie în colaborare cu Proiectul „East Invest 2”, finanțat de UE, transmite IPN.
Vicepreședintele Camerei de Comerț şi Industrie, Mihai Bâlba, a declarat la deschiderea Academiei pentru ÎMM-uri că orice producător autohton trebuie să-şi găsească nişa pe piaţa Uniunii Europene şi trebuie să fie găsite modalitățile de promovare a produselor. Instruirile în cadrul Proiectului „East Invest” vor promova şi vor facilita exporturile din Republica Moldova către statele UE. Anul trecut, 65% din produsele exportate de Moldova au ajuns pe piaţa comunitară. Mihai Bâlba a mai spus că pentru a penetra piaţa Uniunii Europene este nevoie de produse competitive, calitative, dar şi de muncitori calificați.
Reprezentanta Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Speranţa Olaru, a spus că în ultimii ani UE în asistența oferită Moldovei pune accentul pe ÎMM-uri şi pe crearea noilor afaceri, fiind deschise opt incubatoare de afaceri, altele două urmează să fie deschise în viitorul apropiat.
Ilie Volovei, șef de direcție la Ministerul Economiei, a menționat că autoritățile depun eforturi pentru a lărgi gama de produse exportate în UE. Iar Veronica Arpintin, managerul naţional BERD în Moldova, a declarat că sporirea capacităților de export pe piața Uniunii Europene este un punct forte pentru că aceste companii devin mai competitive la nivel internațional.
Instruirea în cadrul Academiei pentru ÎMM-uri va implica subiecte legate de regulamentele UE şi standardele tehnice, marketing şi participarea companiilor la târguri şi expoziții internaționale. Instruirile vor fi conduse de către specializați din UE şi Parteneriatul Estic.