Imaginea romilor puţin mai bună văzută de societate

Percepţia societăţii faţă de romii din Republica Moldova înregistrează o îmbunătăţire, fapt ce se datorează eforturilor guvernamentale şi neguvernamentale de combatere a stereotipurilor negative faţă de reprezentanţii acestei etnii. La această concluzie au ajuns participanţii la masă rotundă „Creşterea  nivelului de incluziune a romilor din Republica Moldova: un nou mod de abordare”, transmite IPN.

Varvara Năniţă, mediator comunitar în raionul Drochia, a menţionat că etnicii romi în ultimii ani se bucură de o apreciere mai bună din partea comunităţii în care locuiesc. Acest lucru este determinat şi de faptul că romii manifestă interes pentru activităţile din comunitate, implicându-se de rând cu sătenii în acţiunile sociale. Astfel, ei participă la repararea şi curăţatul fântânilor, amenajarea obiectelor turistice, a terenurilor de joacă pentru copii şi a spaţiilor verzi. Romii demonstrează că doresc să se încadreze în societate, să dea un exemplu bun şi să nu fie indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în jurul lor.

De asemenea, Varvara Năniţă a menţionat că o tendinţă pozitivă se observă şi în atitudinea instituţiilor medicale şi educaţionale. Astfel, mai mulţi copii de etnie romă merg la şcoală, iar medicii sunt mai toleranţi faţă de membrii acestei comunităţi. Totuşi, situaţia romilor rămâne a fi precară din punct de vedere economic, iar aceasta îi determină să emigreze peste hotare împreună cu familiile lor.

Un rol aparte în acestă schimbare de atitudine din partea societăţii le revine  mediatorilor comunitari, care până în acest an au activat ca şi voluntari, spune Varvara Năniţă. Ea şi-a exprimat bucuria că în sfârşit pentru prima dată în anul curent această funcţie a fost inclusă în nomenclatorul ocupaţiilor. Astfel, mediatorii comunitari vor primi un salariu oficial.

Tatiana Costev, directorul centrului de resurse şi consultanţă „Ograda noastră” s spus că situaţia romilor oricum rămâne destul de critică, iar fenomenul discriminării rasiale persistă. Romii sunt văzuţi mai bine de societate, deoarece au fost promovate acţiuni de sensibilizare şi mobilizare a persoanelor de etnie romă.

Pius Frick, reprezentantul de ţară al fundaţiei Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein, a menţionat că una din probleme autorităţilor locale este faptul că nu există date statistice exacte privind etnicii romi. Astfel, organizaţiile care implementează proiecte pentru romi sunt nevoite de fiecare dată să opereze cu date diferite şi din surse diferite.

Pius Frick a mai menţionat că atitudinea societăţii vizavi de romi este o problemă de  timp, durată căruia este determinată de nivelul de implicare al romilor înşişi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.