Partidele politice care şi-au anunţat pretendenţi la calitatea de candidat la prezidenţiale, dar şi pretendenţii care intenţionează să candideze independent trebuie să pregătească grupuri de lucru care vor fi prezente în ziua alegerilor la secţiile de votare. Sugestia vine de la Ilie Rotaru, şi el pretendent la fotoliul prezidenţial. Acesta susţine că aceste grupuri ar putea împiedica fraudarea alegerilor şi astfel rezultatele scrutinului prezidenţial ar putea reflecta voinţa poporului.
Într-o conferinţă de presă la IPN, Ilie Rotaru a afirmat că partidele politice, în special, cele de opoziţie ignoră activitatea la secţiile de votare în ziua alegerilor. Liderii de partide trebuie să acorde o atenţie deosebită la crearea grupurilor de lucru. Potrivit lui, lipsa acestor grupuri ale partidelor de opoziţie a favorizat la scrutinele precedente fraudarea alegerilor.
Ilie Rotaru îndeamnă, de asemenea, pretendenţii independenţi şi partidele politice să facă publice copiile proceselor-verbale care sunt întocmite la secţiile de votare după încheierea scrutinului. „Numai aceste procese-verbale vor fi în stare să dovedească incontestabil legalitatea alegerilor în Republica Moldova la 30 octombrie”, a declarat Ilie Rotaru.
Acesta susţine că în scrutinele precedente voturile au fost falsificate masiv la secţiile de votare. Printre cele mai răspândite metode de fraudare pretendentul la calitatea de candidat a menţionat intrarea în cabina de vot cu un buletin deja ştampilat, iar buletinul gol este adus persoanei de la care alegătorul a primit buletinul ştampilat. O altă metodă este votarea în baza unei înţelegeri, iar dovada este prezentată de alegător prin fotografierea buletinului de vot, a mai spus Ilie Rotaru.
Ilie Rotaru este în proces de colectare a semnăturilor de la susţinători. Pentru a fi înscris în cursa electorală, până pe 29 septembrie trebuie să prezinte la CEC listele de subscripţie cu cel puţin 15 mii de semnături.