Reformele în justiție în Republica Moldova sunt făcute în așa mod ca să elimine orice posibilitate ca în sistem să vină oameni competenți, afirmă avocatul Ilie Rotaru. Potrivit lui, toate concursurile pe care le-a organizat până în prezent partidul de la guvernare sunt niște farse, inclusiv concursul la funcția de avocat al poporului și la șefia Procuraturii Anticorupție.
Într-o conferință de presă la IPN, Ilie Rotaru a declarat că în justiția națională au loc fenomene inadmisibile. „Noi 30 de ani ne ocupăm cu reformarea justiției, cu reformarea țării și tot acolo suntem. Și situația este din ce în ce mai proastă și nicidecum nu vedem nicio ieșire. Principala problemă este că toți care au făcut reforme în justiție le-au elaborat ca să înlăture orice posibilitate ca în sistem să vină oameni competenți și cu verticalitate, oameni hotărâți care nu sunt de acord să ia mită”, a spus Ilie Rotaru.
Potrivit avocatului, există informații că toți cei care au fost numiți în funcții de către partidul de la guvernare au fost finanțați de diferite instituții europene. Unii au primit lefuri de la 40 până la 60 de mii de lei. Concursul pe care l-a câștigat șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost o farsă. „Dacă se desfășura acest concurs după principiul profesionalismului și competenței, Veronica Dragalin nu ar fi câștigat acest concurs, în pofida faptului că a lucrat în Statele Unite”, a opiniat Ilie Rotaru.
Avocatul a mai comunicat că a expediat sesizări privind implicarea deputaților, procurorilor și judecătorilor în protejarea unor grupări criminale, în special în dosarul „Gemeni”. Deocamdată aceste scrisori sunt lăsate fără răspuns. El a precizat că sunt dosare intentate la începutul anilor 2000 și care se anchetează până în prezent.
În aceeași conferință de presă, Oleg Chirvas, maior în rezervă, a spus că a făcut pe nedrept pușcărie și că îi sunt bine cunoscute schemele de fabriare a dosarelor în justiția moldovenească. Chiar dacă i-a fost atribuită o despăgubire de 120 de mii de lei, instanțele superioare, Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție, au decis că persoana vătămată nu trebuie să primească nimic, a relatat omul, care se consideră nedreptățit de sistem.
Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.