De-a lungul anilor la guvernarea Republicii Moldova se află aceeaşi oameni câte 10-20 de ani, însă clasa politică trebuie schimbată cât mai des. De această părere este pretendentul la calitatea de candidat la alegerile prezidenţiale, Ilie Ritaru. Acesta s-a expus în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea pretendenţilor şi candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.
„Trebuie să încercăm să-i alegem şi pe alţii, şi dacă dau dovadă că fac ceva pentru ţară, să rămână pentru mai multe mandate. Dar dacă nu fac nimic timp de patru ani, atunci să fie schimbaţi cu alţii”, a declarat Ilie Rotaru, care totuşi este sigur că la alegerile din 30 octombrie va câştiga un candidat convenabil actualei guvernări.
Pretendentul a apreciat ca trăsătură pozitivă a acestui scrutin faptul că cetăţenii au primit dreptul să voteze în mod direct preşedintele. „Dar e problema dacă se va reuşi să nu se admită falsificarea votului. Există o primejdie colosală în acest sens. Mulţi subapreciază rolul observatorilor şi al reprezentanţilor în ziua alegerilor, şi e o mare problemă care permite falsificarea alegerilor. Toate partidele de opoziţie trebuie să aibă reprezentanţi profesionişti care vor monitoriza”, a avertizat politicianul.
Ilie Rotaru a menţionat că în ceea ce ţine de candidaţii independenţi nimeni nici nu se aşteaptă ca ei să aibă un rol, deoarece guvernarea s-a decis cine va fi preşedinte. „Vom asista la un spectacol şi spectator este poporul”, a spus pretendentul.
Ilie Rotaru s-a referit la discuţiile sale cu cetăţenii spunând că oamenii sunt înrăiţi şi dacă unii dintre candidaţi nu ar fi apăraţi de pază de corp, atunci oamenii i-ar ataca în plină stradă. „Oamenii sunt înrăiţi, ei ştiu pe cine trebuie să voteze, ei vor să apară o persoană demnă de încredere. În mare parte s-au determinat. Sarcina opoziţiei e să poată asigura transparenţa procesului din 30 octombrie. Oamenii pot alege un preşedinte”, a încheiat pretendentul.
Dezbaterile publice de marţi, 27 septembrie, sunt la a 62-a ediţie şi fac parte din
ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.