Ilie Cazac a fost eliberat datorită eforturilor conjugate, Eugen Carpov
Ilie Cazac a fost eliberat datorită eforturilor conjugate ale organizaţiilor străine şi părţilor implicate în formatul de negocieri 5+2, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, solicitat de Info-Prim Neo.
„Important este că au fost unite eforturile, atât ale tuturor instituţiilor implicate pe plan naţional, mă refer la Guvernul Republicii Moldova, ministerele, departamentele implicate, Parlamentul, Preşedinţia şi, nu în ultimul rând, societatea civilă. Pe de altă parte, am avut un sprijin constant din partea partenerilor noştri internaţionali, în primul rând aş menţiona actorii implicaţi în formatul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean 5+2, dar şi alţi actori nu mai puţin importanţi, şi aici aş menţiona atât partenerii din Germania, Franţa, Italia, cât şi organizaţiile internaţionale cum ar fi Consiliul Europei, Naţiunile Unite”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare. Eugen Carpov a mai spus că Guvernul va depune toate eforturile pentru ca să-l ajute pe Ilie Cazac să revină la o viaţă normală.
Solicitat de presă în legătură cu eliberarea din detenţie a lui Ilie Cazac, Vlad Filat a evitat să dea detalii cum s-a ajuns la aceasta, spunând că ar fi bine ca tânărul să fie lăsat acum să se bucure de libertate. Vlad Filat a mai spus că în toate întâlnirile pe care le-a avut cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, problema lui Ilie Cazac a fost prima pe ordinea discuţiilor.
Tânărul de 26 de ani, Ilie Cazac, fost angajat al Inspectoratului Fiscal din Bender, localitate controlată de autoproclamată administraţie de la Tiraspol, a fost „arestat” pe 19 martie 2010 de către reprezentanţii aşa-zisului Minister al Securităţii din regiune, fiind condamnat, pe 9 februarie curent, la 14 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Republicii Moldova. Ilie Cazac a scris până acum mai multe scrisori de graţiere către Igor Smirnov, la care a primit refuz.