Ilan Șor: Sancțiunile împotriva mea sunt rezultatul fricii Maiei Sandu de viitoarele proteste în masă

Președintele Partidului politic „Șor”, Ilan Șor, susține că nu este afectat de sancțiunile care i-au fost impuse de Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA. „Sancțiunile SUA împotriva mea reprezintă o mare victorie. Și asta deoarece demonstrează că Maia Sandu se teme teribil de viitoarele proteste și înțelege că i se apropie sfârșitul”, a afirmat politicianul într-o reacție video postată pe pagina sa de Facebook, transmite IPN.

Ilan Șor comentează ironic situația din țară și prețurile la resursele energetice, sugerând că deciziile anunțate de autoritățile americane sunt o încercare de a salva imaginea șefei statului care, împreună cu partidul de guvernare PAS, „au adus țara în crize profunde”. „Știu foarte bine că în cadrul precedentei vizite în America, Maia Sandu s-a târât în genunchi, implorând SUA să facă măcar ceva pentru a fi aplicate sancțiuni împotriva mea. Și asta pentru că nu are niciun rezultat pozitiv cu care să se poată lăuda în fața cetățenilor. Impunerea sancțiunilor împotriva lui Șor va oferi spectacol, măcar ceva din care să se hrănească oamenii. Oamenii sunt însă sătui”, a adăugat Ilan Șor.

El a avut și un mesaj pentru ambasadorul SUA în Republica Moldova, pe care l-a acuzat de amestec în treburile interne ale țării. „Stimate ambasador al SUA în Moldova, vă respect în calitate de ambasador, în calitate de politician vă spun însă că discursul pe care l-ați făcut ieri a arătat ca și cum cetățenii moldoveni ar fi la grădiniță, iar la ei ar fi venit un profesor sever sau, mai bine zis, un părinte, care l-a certat pe un al copil pentru că a tras-o pe fiica lui de cosițe. Vă reamintesc că dvs. nu sunteți profesor pentru cetățenii moldoveni, ci oaspete. Prin urmare, declarațiile dumneavoastră nu pot fi interpretate altfel decât amestec în treburile interne ale Republicii Moldova, ceea ce nu aveți dreptul să o faceți. De aceea, vă rugăm foarte mult să fiți un oaspete bun și să nu vă băgați nasul unde nu vă fierbe oala”, a afirmat Ilan Șor.

Cât despre sancțiuni, le consideră ridicole și spune că ultima oară a fost în America când avea 7 sau 8 ani și. Nu are averi în SUA sau conturi bancare.  Ilan Șor a dat asigurări că va continua să lupte pentru asigurarea unui viitor prosper pentru cetățenii moldoveni. „În pofida tuturor acțiunilor Maiei Sandu împotriva mea, voi merge până la capăt, voi rămâne fidel principiilor mele de a vă face viața mai bună, de a vă asigura un trai decent și prosper”, a conchis liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova a anunțat miercuri că Departamentul Trezorerie al SUA a aplicat sancțiuni față de doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, și față de mai multe entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și implicare în procesele electorale. „Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și alte persoane supuse sancțiunilor astăzi nu vor fi eligibile pentru a intra în SUA ca imigranți sau non-imigranți. Guvernul SUA aplică aceste sancțiuni în baza a două acte juridice diferite. Vlad Plahontiuc este sancționat în baza legii Magnițki pentru rolul său semnificativ în corupția din Republica Moldova. Mituirea forțelor de ordine de către Plahotniuc pentru a menține loialitate și a asigura controlul în anul 2018 asupra instituțiilor statului. Ilan Șor și soția sa, Sara Șor, Partidul Șor și câțiva cetățeni și entități ruse sunt sancționați în baza legii care blochează proprietatea persoanelor implicate în activitățile externe dăunătoare ale Guvernului Federației Ruse” , a spus diplomatul american. „Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că orice active din proprietatea lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor care se află în SUA sau sunt deținute sau controlate de alte persoane în SUA sunt blocate și trebuie raportate către Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezorerie”, a precizat Kent D. Logsdon.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.