IGP prezintă o hartă a consecințelor consumului de alcool în Republica Moldova

Până să le vândă băuturi alcoolice tinerilor, vânzătorul, în mod obligatoriu, le va verifica actele de identitate. La  fel, se va interzice comercializarea alcoolului după ora 19.00. Iar în ceea ce privește băuturile tari, acestea ar putea în general să dispară de pe tejghelele magazinelor alimentare, rămânând doar în magazinele specializate. Sunt măsuri propuse de Inspectoratul General al Poliției pentru a reduce abuzul de alcool, care generează majoritatea infracțiunilor.

„Alcoolism este o boală gravă a societății. Ca rezultat, se distrug familii, destine, unii devin victime, iar alții și infractori”, a declarat, miercuri, Marin Maxian, șeful Direcției generale securitate publică IGP, citat de IPN.

O hartă interactivă a „consecințelor consumului de alcool pe teritoriul Republicii Moldova” va fi plasată pe site-ul Inspectoratului General al Poliției și oricine o va putea accesa. O data la jumătate de an, harta va fi actualizată. „Această hartă ne va ajuta să vedem în ce raioane să canalizăm mai multe forțele, să stabilim acțiuni concrete. Aceasta ne va ajuta să ne planificăm eficient munca. Și oamenii vor avea beneficii, căci vor cunoaște zonele cu risc sporit și astfel vor acționa mai prudent”, a remarcat șeful Direcției generale securitate publică IGP.

Pe parcursul anului 2017, din cele 32 de mii de infracțiuni înregistrate 21% au fost comise de persoane care se aflau în stare de ebrietate. Au fost fixate peste șase mi de cazuri de conducere a autovehiculelor de către șoferi băuți, iar ca rezultat 26 de oameni au murit.

Cele mai multe contravenții comise la beție au fost înregistrate în municipiul Bălți –  cel puțin 2800 de cazuri şi Sângerei – peste 1000 de cazuri. Potrivit hărții interactive, raionul Leova este în topul raioanelor cu cei mai mulți cetățeni cu alcoolism, aflați la evidența medicului în anul 2017 – cel puțin 1700 de persoane, fiind urmat de raionul Cahul – aproape 1500 de persoane, Călărași – peste 1300 și Ciadîr-Lunga – cu o sută mai puțin.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.